Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.07.2019.

Saopštenje



Povodom navoda u medijima o postupku šefa delegacije Republike Srbije brigadnog generala Predraga Bandića i ujedno šefa delegacije Republike Srbije na sastanku u Briselu, želimo da javnost obavestimo o sledećim činjenicama.

Šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić i ujedno vođa delegacije Republike Srbije na 23. sastanku Inicijative za normalizaciju vazdušnog saobraćaja iznad Balkana koji je održan u Briselu izrazio je oštar protest, a zatim i napustio sastanak, jer su predstavnici Privremenih institucija u Prištini zloupotrebili svoje učešće na skupu i iskoristili ga za pokušaj promovisanja nezavisnosti takozvanog „Kosova“ i njegovih nepostojećih institucija.

Ovakav postupak reakcija je delegacije Republike Srbije na nastup delegacije Privremenih institucija u Prištini, jer je uslov bio da na navedenom sastanku ta delegacija bude obeležena samo imenom i prezimenom, posebno imajući u vidu da je skup organizovan od strane NATO, koji kao organizacija ne prepoznaje takozvano „Kosovo“.

Naime, šef delegacije Privremenih institucija u Prištini, za koga nije ni bilo planirano da se na skupu obrati, nakon što mu je odobreno da se ipak obrati, umesto da govori o temi sastanka, to vreme je pokušao da iskoristi za promovisanje nezavisnosti takozvanog "Kosova", nakon čega je vođa srpske delegacije oštro protestvovao i sastanak napustio.

Sastanak je, nakon napuštanja naše delegacije, vrlo brzo i završen.

Napominjemo da je reč o nezabeleženom skandalu kojim Priština pokušava da izazove sukobe, kao i pokušaju legalizacije stvaranja velike Albanije.