Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.07.2019.

Svečanost povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanja oficira 65. klase



Ministar Vulin: Vojska postoji da rata ne bude

Izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanosti povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane oficira 65. klase, održanoj danas kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

Ministar Vulin čestitao je polaznicima završetak usavršavanja u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije rečima da je ponosan na svakog polaznika, uveren da će oni svojim životima zaslužiti zahvalno sećanje potomaka i siguran da će Vojska Srbije čuvati svoju zemlju i narod, gde god on živi i traje.

- Želim da vam čestitam i da vas zamolim da nikada ne prestanete biti dostojni svojih predaka, ali i da nikada ne prestanete biti uzor i predmet poštovanja i ljubavi svojih potomaka. Kada od nas veliki i moćni traže da priznajemo genocide koje nismo počinili, kada od nas traže da pišemo istoriju kako oni misle da treba da je pišemo, ili traže da čestito i časno ime svog naroda bacimo na teren dnevne politike, da se zaboravimo i samoponištimo, onda znamo koliko je vredno i veliko što smo izabrali da sami odlučujemo o sebi, da svoju istoriju pišemo sami i da o njoj govorimo onako kako je bilo. I kada smo pobeđivali i kada smo gubili, kada smo bili na pobedničkom pijedestalu, kada smo se vraćali slobodi, kada je bilo teško i strašno – bili smo dostojanstveni. Kako onda, tako i sada – rekao je ministar Vulin.

On je poručio da „niko ne treba ni da pomisli da će srpskom narodu moći da piše istoriju i da ćemo pristajati da zlo koje prepoznaju u sebi postane naša stvarnost – da njihova laž postane naša istina“.

- Obeležili smo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i 20 godina od završetka NATO agresije. Iz istorije i prošlosti naučili smo mnogo. Naučili smo da u ratovima koje nismo tražili i koje nismo vodili svojom voljom, koje nismo izazvali, koje nismo ničim opravdali, da smo ih dobijali i u njima pobeđivali zato što su narod i vojska bili jedno i zato što su vrednosti za koje smo se borili bile vrednosti svakog čoveka, koje svako može da prihvati i da razume. Naučili smo, posebno nakon građanskih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, da tamo gde nema srpske vojske, ni srpske države, za Srbe nema ni pravde, ni saosećanja, ni pažnje. Naučili smo da samo snažna srpska država i snažna vojska, koja je u stanju da odgovori na svaki izazov, jeste dovoljan garant da ćemo trajati i živeti tamo gde smo se rodili. Ne tamo gde nas je neko doveo, poslao, ni tamo gde bi neko mogao o nama da govori kao o agresoru, već tamo gde smo se rodili. Bez obzira da li se tamo protežu granice države Srbije, srpski narod ima pravo da očekuje pažnju i zaštitu svoje države i svoje vojske – naglasio je ministar odbrane.  

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije ne postoji da bi bilo kome pretila i bilo čije detinjstvo učinila strašnim, već postoji „da nama niko ne bi pretio i da nijedno naše dete ne bi prekinulo svoje detinjstvo plačem i užasom rata“.

- Vojska Srbije postoji da rata više nikada ne bude, a vi koji je činite, najveći ste odvraćajući faktor svakome ko misli da bi sa Srbijom trebalo da govori jezikom sile. Naučili smo da ćemo bez politike neutralnosti i samostalnosti morati da slušamo druge – šta da kupujemo, prodajemo, ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji i naučili smo da samo u sebe možemo da se pouzdamo do kraja – u svoj narod i svoju vojsku. Kako tada, tako i danas – istakao je ministar Vulin.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac naglašava da je stroj Vojske Srbije od danas snažniji za još jednu klasu komandno-štabnih oficira rešenih da realizuju sve njene misije i zadatke.

- Danas smo ispred veličanstvenog Spomenika Neznanom junaku, ali ne zaboravljamo ni junake sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana, Košara, Paštrika i ostalih poprišta gde je srpski vojnik branio slobodu. Zbog njih i njihove borbe, mi danas moramo biti obrazovaniji, čvršći, otporniji. Pred vama su oficiri školovani, sposobni i željni dokazivanja i uveren sam da će odgovoriti zahtevima novih dužnosti – rekao je pukovnik Suvajac.

Odlukom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije trojici prvorangiranih oficira Komandno-štabnog usavršavanja i oficirima oružanih snaga stranih zemalja dodeljeni su oficirski bodeži, koje je uručio ministar Vulin, dok je uverenja o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira polaznicima 65. klase uručio rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović.

Prvi u rangu 65. klase Komandno-štabnog usavršavanja je major Milan Jevtić, drugi je major Duško Cvijanović, a treći je major Slaviša Knežević.

Prema rečima majora Milana Jevtića, koji se obratio okupljenima u ime polaznika 65. klase, Komandno-štabno usavršavanje jedan je od prelomnih trenutaka, kako na vojničkom putu, tako i u životu oficira, jer omogućava dalje napredovanje u profesionalnom smislu i dalje napredovanje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

- Privilegija koja nam je ukazana u vidu pohađanja ovog nivoa usavršavanja podarila nam je neprocenjivu mogućnost da unapredimo našu ličnu osposobljenost, da nadogradimo iskustva i znanja stečena prethodnih godina i da budemo još motivisaniji za najvišu odgovornost u radu sa ljudima i spremni da se efikasno posvetimo suprotstavljanju svim izazovima i rešavanju problema u našim organizacionim celinama – naglasio je Jevtić.

Major Saša Lazarević iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poručio je da mu je čast da završetak Komandno-štabnog usavršavanja proslavi zajedno sa kolegama iz Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije i kolegama iz Nigerije i Alžira. Kako kaže, zemlje iz kojih su polaznici od danas su bogatije za nove komandno-štabne oficire, ali isto tako i za velika prijateljstva.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira. Organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu. Školovanje u 65. klasi završilo je 50 oficira, od kojih je 43 iz Srbije, pet iz Bosne i Hercegovine i po jedan iz oružanih snaga Alžira i Nigerije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodice i prijatelji polaznika Komandno-štabnog usavršavanja, a u programu svečanosti nastupio je Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.07.2019
mp4 (371,87 MB)
Obraćanje ministra Vulina
12.07.2019
mp4 (349,22 MB)
Obraćanje majora Jevtića
12.07.2019
mp4 (47,59 MB)
Izjava majora Lazarevića
12.07.2019
mp4 (389,29 MB)
Svečanost