Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.07.2019.

Obeležavanje godišnjice Srpsko-turskog rata



Godišnjica Srpsko-turskog rata obeležena je danas u Domu Garde u Kasarni „Topčider“ u Beogradu izložbom grafika o Srpsko-turskom ratu, predavanjem „U vrtlogu interesa velikih sila“ istoričara Milića Petrovića i folklornim nastupom kulturno- umetničkih društava srpske omladine iz Rumunije i Republike Hrvatske.

Organizatori manifestacije su Humanitarna organizacija „Stara Raška“, Uprava za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije i Garda Vojske Srbije.

Izložbena postavka posvećena Srpsko-turskom ratu obuhvata 34 originalne grafike iz perioda od 1876. do 1878. godine, koje je Organizacija „Stara Raška“ kupila od Muzeja iz Pariza i poklonila Gardi Vojske Srbije.

U okviru današnjih aktivnosti, članovi kulturno-umetničkih društava razgovarali su sa komandantom Garde general-majorom Milomirom Todorovićem koji im je predstavio ovu jedinicu naše vojske. Gosti su, takođe, imali priliku da obiđu Spomen-sobu Garde Vojske Srbije i bogoslužbeni prostor.

Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda već nekoliko godina sarađuje sa Vojskom Srbije na polju očuvanja tradicije srpskog naroda. Manifestacija se na današnji dan održava u čast svih poginulih srpskih vojnika u srpsko-turskim ratovima.
 
photoFOTOGALERIJA