Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2019.

Sastanak državnog sekretara Živkovića sa ambasadorom Surinama



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković sastao se danas sa ambasadorom Republike Surinam na nerezidencijalnoj osnovi Gordelitom Hju A Kijem.

Državni sekretar Živković iskazao je zadovoljstvo ponovnom posetom predstavnika  Surinama Beogradu i podsetio na otvorene i prijateljske razgovore koje su tokom prethodne dve godine predstavnici te republike imali sa ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinom.

Živković je zahvalio na donošenju odluke Vlade Republike Surinam u vezi sa povlačenjem priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i istakao da je uveren da će Surinam zadržati principijelan stav i u narednom periodu, odnosno u situacijama u kojima bi moglo da dođe do eventualnih narednih pokušaja tzv. Kosova da se učlani u međunarodne organizacije.

Kako je naglasio državni sekretar, uveren je da će se u narednom periodu, na osnovama zajedničkih stavova Srbije i Surinama u vezi sa pitanjima od nacionalnog interesa za obe strane, otvoriti mogućnosti za uspostavljanje sveobuhvatne saradnje naših naroda i država, uključujući i oblast odbrane te istakao da prioritet u narednom periodu treba da bude potpisivanje sporazuma u oblasti odbrane.

Ambasador Ki izrazio je uverenje da Srbija i Surinam imaju zajedničke interese i da geografska udaljenost ne treba da predstavlja prepreku za uspostavljanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. On je istakao zainteresovanost za saradnju u vojnomedicinskoj i vojno-obrazovnoj oblasti i izrazio nadu da će posle potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti odbrane te dve strane započeti uspešnu saradnju.