Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.06.2019.

Ministar Vulin obišao završnu vežbu kadeta Vojne akademije "Diplomac 2019"




- Danas su kadeti pokazali veoma dobru obučenost i pokazali su da možemo se sigurnošću da očekujem od njih da budu dobri oficiri i da vode svoje ljude – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon što je, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, na Pasuljanskim livadama obišao završnu vežbu kadeta Vojne akademije i slušalaca za rezervne oficire "Diplomac 2019".

Ministar je tom prilikom poručio da je obuka jedna od stvari na kojoj Ministarstvo odbrane posebno insistira i da svaki pripadnik Vojske Srbije mora biti vrhunski obučen.

- Posle dugog niza godina, Vojnu akademiju završava i jedna klasa pilota borbenih helikoptera, što nismo radili još od 1998. godine. Vojska se oprema, vojska se naoružava, ali iznad svega, vojska se obučava i posebno će se voditi računa o tome da svaki naš pripadnik ume da iskoriste sva sredstva koje su mu na raspolaganju i da ume da prenese svoje znanje na ljude koje će sutra voditi – naglasio je ministar Vulin.

Prema rečima načelnika Katedre taktike pukovnika Dejana Ranđelovića, taktička vežba sa bojevim gađanjem bila je prilika da se sagleda integracija u smislu vidova, rodova i službi u kojoj kadeti mogu da shvate složenost organizacije rada i nauče kako se treba pravilno organizovati i raditi u cilju uspešnog izvođenja borbenih dejstava.

- Ispred vas stoje ljudi koji su moralno čvrsti, sposobni, odlučni i motivisani da za nekoliko meseci stanu u stroj vojske i izvrše najsloženije borbene zadatke koji se pred njih stavljaju – istakao je pukovnik Ranđelović.

Kadet četvrte godine stariji vodnik Nemanja Virijević danas je bio u ulozi komandira streljačkog odeljenja i kako kaže, imao je ni malo lak zadatak, jer se na vežbi koristila bojeva municija, što i te kako povećava rizik u realizaciji same vežbe.

Strariji vodnik Stefan Pešić, takođe, kadet četvrte godine smatra da su današnji zadaci uspešno realizovani. On je izjavio da je zadovoljan radom svojih kolega i što je vežba ocenjena najvišom ocenom.

Kadetkinja četvrte godine Milica Petrović, sa smera ABHO, objasnila je da je njen zadatak bio u segmentu prikaza rada dekontaminacione stanice, i poput svojih kolega, zadovoljna je pokazanim znanjem.

Kadeti završne godine rodova pešadije, oklopnih jedinica, avijacije i  atomsko-biološko-hemijske službe, kao i slušaoci kursa za rezervne oficire, na današnjoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem pokazali su i u praksi šta su naučili tokom školovanja i potvrdili spremnost za izvršavanje najsloženijih zadataka koje donosi oficirski poziv za koji su se opredelili.

Nakon današnje vežbe, kadete završne godine svih studijskih programa Vojne akademije očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi krajem leta, ispred Skupštine Republike Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

Vežbu "Diplomac 2019" obišli su i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.06.2019
mp4 (65,1 MB)
Izjava ministra Vulina
30.06.2019
mp4 (153,24 MB)
Izjava pukovnika Dejana Ranđelovića
30.06.2019
mp4 (27,65 MB)
Izjava kadeta Stefana Pešića
30.06.2019
mp4 (47,09 MB)
Izjava kadeta Nemanje Virijevića
30.06.2019
mp4 (34,74 MB)
Izjava kadetkinje Milice Petrović
30.06.2019
Završna vežba kadeta Vojne akademije "Diplomac 2019"