Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.06.2019.

Sastanak predsednika Vučića sa ministrom odbrane Republike Belorusije



Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Republike Belorusije general-potpukovnikom Andrejem Ravkovom o daljem razvoju saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti odbrane.

Sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.
Predsednik Vučić  izrazio je zadovoljstvo što će se za dva dana u Minsku sastati sa predsednikom Lukašenkom i ponovo imati priliku da s njim razmotri mogućnosti za unapređenje veza Srbije i Belorusije. Takođe je izrazio nadu da predsednik Belorusije do kraja godine poseti Srbiju.

Predsednik Vučić zahvalio je državnom vrhu Belorusije na principijelnom stavu i kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama, protivljenjem prijemu tzv. Kosova u njihovo članstvo. On je ministra Ravkova upoznao sa bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, odnosno sa jednostranim potezima vlasti u Prištini, koji direktno ugrožavaju život tamošnjih Srba.
Sagovornici su, tokom današnjeg sastanka,  konstatovali da je saradnja u oblasti odbrane u proteklom periodu dostigla visok nivo koje Srbija i Belorusija imaju u drugim oblastima. Oni su takođe razmotrili mogućnosti za dalje unapređenje vojno-vojne, vojno-tehničke, vojno-ekonomske i vojno-obrazovne saradnje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.06.2019
mp4 (93,3 MB)
Sastanak