Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.06.2019.

Saradnja Ministarstva odbrane i Komesarijata za izbeglice i migracije




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i v.d. komesara za izbeglice i migracije Vladimir Cucić potpisali su danas Memorandum o saradnji kojim se stvaraju uslovi za nastavak realizacije usavršavanja predstavnika državnih institucija Republike Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.

Memorandum se odnosi na uspostavljanje saradnje u oblasti usavršavanja pripadnika Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije. Njime se, za pripadnike Komesarijata, definiše organizacija Kursa za obuku civila za učešće u mirovnim misijama, u skladu s godišnjim programom obuke za učešće civila u multinacionalnim operacijama, koji je Ministarstvo odbrane za predstavnike državnih institucija prvi put uspešno realizovalo u novembru 2018. godine.

Kurs za obuku pripadnika Komesarijata, čiji su nosioci Direkcija za evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije Vojske Srbije, održaće se u bazi „Jug“ od 24. juna do 5. jula 2019. godine. Cilj Kursa je usavršavanje i sticanje znanja o mirovnim misijama, dužnostima i zadacima civilnih eksperata u misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Uspostavljanjem partnerskih odnosa sa Komesarijatom, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije svojim bogatim iskustvom u selekciji, opremanju, obuci, upućivanju i podršci za učešće u multinacionalnim operacijama, nastavljaju aktivno da doprinose unapređenju procesa u osposobljavanju i usavršavanju civilnih eksperata za potrebe ostalih organa državne uprave u Srbiji za učešće u mirovnim misijama i operacijama, u funkciji očuvanja, održavanja i izgradnje mira van granica naše zemlje.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.06.2019
mp4 (126,19 MB)
Potpisivanje Memoranduma o saradnji