Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.06.2019

Pripreme raketaša Vojske Srbije za gađanje na poligonu „Šabla“
Pripreme raketnih jedinica Vojske Srbije na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj sve su intenzivnije kako se dan gađanja približava. Svesni da će svi pogledi tog dana biti uprti u nebo, naši raketaši znaju da u pripremama „na zemlji“ ništa ne sme da zataji.

Na prostranom poligonu oivičenim strmom obalom Crnog mora, posade su u sredstvima, ispituju se rakete, proverava tehnika i usaglašavaju svi elementi neophodni da tako složeno gađanje bude uspešno.

Gađanje na „Šabli“ posebno je značajno jer u Srbiji ne postoji poligon na kome bi se moglo izvesti pa je zajedničko gađanje sa bugarskim kolegama, koje se izvodi peti put od 2010. godine, prilika da se teorija primeni u praksi. O izazovu za svakog raketaša da svoju obuku kruniše bojnim gađanjem, kao dragocenom iskustvu, govori komandant drugog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva naoružanog raketnim sistemom NEVA potpukovnik Goran Lekić.

- Ovde stičemo mnoga iskustva u vezi sa bojnim gađanjem. U prilici smo da sa bugarskim kolegama razmenimo znanja i iskustva i da zajednički dođemo do novih saznanja, što koristi obema stranama u prenošenju na naredne generacije i oblikovanju obuke novih oficira i podoficira – naglasio je potpukovnik Lekić dodajući da je to put da u godinama koje dolaze imamo kvalitetan i obučen kadar osposobljen za ovakvu vrstu protivvazduhoplovnih dejstava.

U „nevskoj“ posadi je i stariji vodnik Svjetlana Matijević, na dužnosti operatora ručnog praćenja, koja ističe da je na putu od profesionalnog vojnika do prvih podoficirskih činova bila u prilici da radi sa realnim ciljevima i trenažnoj aparaturi. Gađanje na „Šabli“, kako naglašava, biće prvi put da iskusi lansiranje u realnim okolnostima, jer je do sada bila reč samo o simulacijama.

Na položaju raketnog sistema KUB sa bugarskim kolegama za gađanje pripremaju se i pripadnici 310. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva. Govoreći o predstojećim zadacima, komandant diviziona potpukovnik Boris Štrk ističe da ih očekuje gađanje padobranske mete sa dve samohodne raketne baterije, eksperimentalna gađanja za potrebe Tehničkog opitnog centra, gađanje dve padobranske mete i radio-upravljive mete.

- Za pripadnike jedinice gađanje je vrhunac obuke. Većina onih koji ove godine učestvuju na gađanju nema iskustvo lansiranja rakete. Lansiranje rakete poseban je doživljaj i prvi put će imati priliku da se susretnu sa stvarnim okolnostima, jednakim borbenim uslovima – naglašava potpukovnik Štrk. On je dodao i da je divizion već imao prilike da gađa na „Šabli“ pa se sa kolegama iz bugarske armije već dobro poznaju i sarađuju imajući u vidu da je u zajedničkom interesu da tehnika bude ispravna u susret prestojećem gađanju.

Prvi put na zajedničkom gađanju na „Šabli“ učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD koji će izvršiti gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom „Strela-2M“. Rukovodilac gađanja navedenim sistemom major Dragan Bogosavljević podsetio je da je poslednji put ovim sistemom gađanje izvedeno 2004. godine.

- Ovim sistemom nije gađano dugo, jer u Srbiji nema adekvatnih uslova za to i veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da gađamo. Ovde će gađanje izvršiti uglavnom mlade starešine, među kojima je i pet potporučnika i očekujemo da oni savladaju ne samo gađanje, već i druge uloge organa na strelištu – istakao je major Bogosavljević dodajući da će te mlade starešine stečenim znanjem moći da nastave s obučavanjem novih generacija.

On je istakao da u izvršenju gađanja na poligonu bugarske armije učestvuju pripadnici sva tri operativna sastava  Vojske Srbije.

U okviru zajedničkog gađanja „Šabla 2019“ vrši se i verifikaciono ispitivanje raketa sistema KUB i NEVA, a za potrebe ispitivanja balističkih parametara leta raketa na posebno odabranim uzorcima angažovan je i 3D radar Tehničkog opitnog centra. Komandir posade 3D radara potporučnik Milica Stojković ističe da je zadatak tima koji predvodi merenje balističkih karakteristika projektila, kao i kontrola rada sistema i posade na sistemima.

- To je bitno da bismo uvideli kolika je uspešnost izvršenja gađanja, ali i da bismo u budućnosti unapredili naše sisteme, projektile i rad posada – naglašava potporučnik Stojković dodajući da joj je kao mladom oficiru iskustvo sa ovakvog gađanja veoma značajno, jer u našoj zemlji ne postoje uslovi za slična gađanja pa je „Šabla“ prilika za to.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.06.2019
mp4 (135,67 MB)
Izjava potpukovnika Lekića
11.06.2019
mp4 (141,13 MB)
Izjava potpukovnika Štrka
11.06.2019
mp4 (145,61 MB)
Izjava majora Bogosavljevića
11.06.2019
mp4 (57,2 MB)
Izjava potpručnika Milice Stojković
11.06.2019
mp4 (61,85 MB)
Izjava starijeg vodnika Svjetlane Matijević
11.06.2019
mp4 (47,41 MB)
3D radar
11.06.2019
mp4 (101,56 MB)
Priprema raketnog sistem KUB
11.06.2019
mp4 (56,71 MB)
Priprema raketnog sistema NEVA
11.06.2019
mp4 (49,92 MB)
Gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom "Strela-2M"