Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.06.2019.

Obeležena 151. godišnjica smrti kneza Mihaila Obrenovića




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kraj sarkofaga kneza Mihaila Obrenovića u Sabornoj crkvi u Beogradu, povodom obeležavanja 151. godišnjice njegove smrti.

Uz državne i vojne počasti, kraj sarkofaga vence su položili i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju, kao i udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator  državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Knez Mihailo Obrenović, koji je vladao Srbijom od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine, bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara čiju je vladavinu obeležilo jačanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i uspostavljanje čitavog niza značajnih institucija kulture, prosvete i nauke. Bio je veliki zagovornik stvaranja saveza hrišćanskih država Balkana, a u cilju njihovog konačnog i potpunog oslobođenja od otomanske vlasti. Tragično je nastradao u atentatu u Topčideru 10. juna 1868. godine.



Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja