Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.06.2019.

Vojska Srbije postavila most u selu Sirča



Pripadnici 210. inžinjerijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske postavili su juče teški mehanizovani most u selu Sirča kod Kraljeva, gde je nabujala reka srušila postojeći most na lokalnom putu koji se potpuno urušio, ostavljajući stotinu domaćinstava odsečene od ostatka sela, Kraljeva i okoline.
 
Komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović i zamenik gradonačelnika Grada Kraljeva Vukman Rakočević prisustvovali su postavljanju mosta.
 
Prema rečima generala Kuzmanovića, Vojska Srbije ima razvijene snage i kapacitete za realizaciju zadataka sve tri dodeljene misije.
 
- Prisustvovali smo uspešnoj realizaciji zadatka iz treće misije Vojske Srbije - otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća, gde je inžinjerijska jedinica Druge brigade Kopnene vojske nakon nekoliko dana stanovništvo sela ponovo „spojila sa svetom“. Ovo što smo uradili još jedna je potvrda veze vojske i naroda. Nije prvi put da se angažujemo na ovakvim zadacima, ali nadam se da će u budućnosti, pravovremenim preduzimanjem svih adekvatnih mera, biti manje potreba za angažovanjem vojske u otklanjanju ovakvih posledica, izjavio je general Kuzmanović.
 
Zamenik gradonačelnika Kraljeva zahvalio je Vojsci Srbije na brzoj intervenciji u Mesnoj zajednici Sirča, „jer lokalna samouprava nije imala način da bez pomoći vojske reši ovaj problem“.
 
Teški mehanizovani most namenjen je za premošćavanje suvih i vodenih, veštačkih i prirodnih prepreka. Maksimalna širina premošćavanja je do 40 metara, a dubina do tri metra.
 
photoFOTOGALERIJA