Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.06.2019.

Studenti Kriminalističko-policijske akademije obišli izložbu „Odbrana 78“



Više od 50 studenata Kriminalističko-policijske akademije obišlo je danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, koja je povodom obeležavanja 20 godina od odbrane otadžbine od NATO agresije priređena u Muzeju grada Beograda.

Mentor na Kriminalističko-policijskoj akademiji Marija Milićević rekla je da je najveći utisak na nju ostavila soba u kojoj se nalaze fotografije stradale dece tokom NATO agresije, ali i deo posvećen herojima sa Košara.

- Osećanja su mi pomešana. Osećam ponos zbog naših ljudi, ali i tugu zbog svega što se dogodilo. Drago mi je da je jedna ovakva postavka izložena i što se o svemu tome danas mnogo više priča i zna nego u nekom ranijem periodu. Preporučila bih svima da obiđu izložbenu postavku, jer smatram da nikada ne smemo da zaboravimo šta se dogodilo našoj zemlji, rekla je Marija Milićević.

Student prve godine strukovnih studija kriminalistike Filip Dumanović smatra da sve mlađe generacije treba da posete izložbu „jer je postavljena u znak sećanja na vojnike, policajce i civile koji su dali život za slobodu“.

- Najviše mi se dopala prostorija u kojoj su delovi oborenog aviona F-16, kojeg je naša protivvazduhoplovna odbrana oborila 1999. godine, ali i maketa aviona MiG-29 i posebno deo posvećen poginulom pilotu Milenku Pavloviću, rekao je Dumanović.

Multimedijalna i interaktivna izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je bilo i mnogo dece.

Postavka izložbe podeljena je u osam celina, a izloženi eksponati su originalni, uključujući delove oborenog američkog „nevidljivog“ aviona F-117A i F-16, lične predmete i fotografije vojnika i policajaca koji su se borili za slobodu otadžbine.

Izložba „Odbrana 78“ realizovana je uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva, a dragocen doprinos dale su jedinice Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA