Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.06.2019.

Peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“





Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj od 4. do 14. juna izvešće zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sa pripadnicima oružanih snaga te zemlje.

Na zajedničkom gađanju učestvuje oko 130 pripadnika naše vojske iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković, koji je pomoćnik rukovodioca gađanja za raketne jedinice za PVD na gađanju, istakao je da je reč o petom zajedničkom gađanju na tom poligonu na kome učestvuju pripadnici Vojske Srbije.

- Ove godine, osim raketnih jedinica naoružanih sistemima „NEVA“ i „KUB“, učestvuju i pripadnici 101. lovačko-avijacijske eskadrile iz sastava 204. vazduhoplovne brigade, koji će izvesti raketiranje ciljeva u vazdušnom prostoru, a prvi put na zajedničkom gađanju učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnog diviziona PVO koji će izvršiti gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom „Strela-2M“ – naglasio je general Janković.

On je istakao da je svako bojno gađanje kruna obuke pojedinaca i posada i posluga tih jedinica.

- Kao takvo, ima za cilj da podigne nivo osposobljenosti, da pripremi pojedince i posluge za najteže i najsloženije zadatke, ali i da se proveri i potvrdi osposobljenost i obučenost utvrđene na trenažnim i kontrolno trenažnim gađanjima – objasnio je general Janković.

Pripadnici RV i PVO Vojske Srbije od 2010. godine izvode zajednička gađanja na poligonu „Šabla“, a govoreći o značaju petog zajedničkog gađanja, general Janković je istakao da je taj kontinuitet važan jer se sastav u jedinicama podmlađuje, dolaze mlađi oficiri, podoficiri i vojnici i veoma je važno da svako od njih bude u prilici da makar jednom izvrši bojno gađanje.

- Sa druge strane, zadaci koji se izvršavaju na bojnim gađanjima uvek se izvode u složenijim uslovima nego što se to čini na trenažnim i kontrolno-trenažnim gađanjima i logično je da je bojno gađanje, kao takvo, izazov za sve i što češćim izvršavanjima možemo biti sigurniji da nam je obuka kompletna, odnosno da su nam posluge osposobljene i spremne za izvršenje svojih borbenih zadataka koji proizlaze iz namene jedinice – zaključio je general Janković.

Poligon „Šabla“ nalazi se na obalama Crnog mora, a deo pripadnika RV i PVO, tokom gađanja, biće baziran na aerodromima „Graf Ignjatievo“ i „Balčik“. Pripadnici RV i PVO Vojske Srbije uspešno su na tom poligonu bugarske armije izvodili gađanja 2010, 2011, 2013. i 2017. godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.06.2019
mp4 (156,33 MB)
Izjava brigadnog generala Tiosava Jankovića
05.06.2019
mp4 (167,41 MB)
"Šabla 2019"