Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.06.2019.

Vežba Mešovite artiljerijske brigade „Vatreni skok 2019”




Pripadnici Prvog topovsko-haubičkog diviziona Mešovite artiljerijske brigade iz Niša, izveli su na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade” završno bojevo gađanje u okviru taktičke vežbe „Vatreni skok 2019”. Na taj način završeno je njihovo višednevno pokretno logorovanje, započeto 27. maja, kada su napustili Kasarnu „Mija Stanimirović”.

Pokretno logorovanje se odvijalo na pravcu Niš-Rtanj-Vojni kompleks „Pasuljanske livade”. Na planini Rtanj izvedeno je više taktičkih uvežbavanja. Artiljerci su se uvežbali u zauzimanju elemenata borbenog rasporeda, posedanja vatrenih položaja, premeštanja sa jednog na drugi položaj, a pripadnici 69. logističkog bataljona pravovremeno i redovno su obezbeđivali ishranu, vodosabdevanje, zdravstvenu zaštitu i tehničku podršku.

Tokom boravka na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade” pripadnici Prvog topovsko-haubičkog diviziona su, u okviru taktičkih vežbi na terenu, izveli vežbovna gađanja iz umetnutih cevi 20 milimetara, a u završnici „Vatrenog skoka” realizovana je taktička vežba  s artiljerijskim bojevim gađanjem iz top-haubica 152 milimetara i topova 130 milimetara.

I ove godine je u sklopu pokretnog logorovanja, integrisana obuka stalnog i rezervnog sastava, a stalni sastav su dopunili rezervni oficiri, podoficiri i vojnici.
photoFOTOGALERIJA