Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2019.

Premijera filma „Humane bombe“ VFC „Zastava film“




Uprava za odnose sa javnošću i Vojnofilmski centar „Zastava film“, povodom 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije, realizuje filmsku trilogiju „NATO agresija na SRJ ... na mir“, ili „Kosmetska trilogija“, koja je svedočanstvo o ključnim događajima u periodu neposredno pre, za vreme i posle agresije NATO-a na SRJ.

Drugi film iz tog serijala „Humane bombe“ premijerno je prikazan juče u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. U filmu je, između ostalog, hronološki prikazano bombardovanje, razaranje, otpor Vojske Jugoslavije dejstvima iz vazduha i ratni događaji i sukobi na kopnu. Prvi deo, film „Povod“, o događajima i uzrocima koji su doveli do NATO agresije na SRJ, premijerno je prikazan 27. marta ove godine.

Za scenario i režiju filma zadužen je dekan Akademije umetnosti profesor Dragan Elčić, uz stručnu konsultaciju Milovana Drecuna. U autorskoj ekipi, predstavljenoj na kraju projekcije, su i organizator Aleksandra Živković, direktor fotografije Žarko Pekez, montažer Dušan Milunović, kompozitor Draško Janković, dizajner zvuka Boris Šurlan, glumac Nemanja Dragaš i producent potpukovnik Goran Ikonić.

U nastavku trilogije koja se pretežno bavi ratnim događanjima na Kosovu i Metohiji i herojskom odbranom Vojske Jugoslavije protiv udruženog neprijatelja - NATO avijacije, terorističke OVK i regularne vojske Republike Albanije, biće prikazan i treći film „Tri tačke na mir“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.06.2019
mp4 (222,15 MB)
Izjava potpukovnika Gorana Ikonića
03.06.2019
mp4 (146,07 MB)
Izjava profesora Dragana Elčića
04.06.2019
mp4 (345,85 MB)
Premijera filma