Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2019.

Završena multinacionalna vežba “Obazrivi vuk 19”



Danom visokih zvanica danas je u bazi “Jug” i na poligonu “Borovac” završena multinacionalna vežba “Obazrivi vuk 19” koja je u prethodne dve nedelje okupila više od 200 pripadnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Kopnene vojske Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država.

Danas su na taktičkoj vežbi po temi „Multinacionalna ojačana četa Vojne policije u operaciji očuvanja mira“ prikazani radnje i postupci pripadnika Vojne policije partnerskih zemalja tokom izvršavanja zadataka u toku uspostavljanja reda na teritoriji, borbe u urbanoj sredini, upotrebe snaga za intervenciju, blokade i pretrage terena i medicinske evakuacije, nakon čega je za zvanice priređen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme korišćene na obuci.
 
Cilj vežbe bio je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Rukovodilac vežbe pukovnik Miroljub Petronijević istakao je da je trud, stručnost i požrtvovanost pripadnika ono što ističe svakog pojedinca i jedinicu u kojoj se nalazi.

Danu viskokih zvanica prisustvovala je delegacija iz ambasade SAD koju je predvodio potpukovnik Džon Hejns, a iz Vojske Srbije prisustvovali su pukovnik Nikola Mijatović iz Uprave Vojne policije Generalštaba, pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske i komandanti 3. bataljona Vojne policije i jedinica iz baze “Jug”.

Vežba „Obazrivi vuk 19“ prvi put se realizuje u Srbiji. Podršku u realizaciji vežbe pružile su jedinice iz sastava Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
photoFOTOGALERIJA