Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2019.

Ustanove kulture Ministarstva odbrane na manifestaciji „Noć muzeja“





Za večerašnju manifestaciju „Noć muzeja“, program su pripremile i ustanove kulture Ministarstva odbrane „Vojni muzej“ i Medija centar „Odbrana“. 

Vojni muzej

U Muzeju grada Beograda (ul. Resavska 40b), posetioci će biti u prilici da posete izložbu Ministartsva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ autora Dušana Jovovića, od 16 do 24 časa.

Izložba, koja na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, je multimedijalna i interaktivna postavka koja prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.

Osim izložbe „Odbrana 78“, posetioci će moći da, u vremenu od 16 do 24 časa, vide i posete:

- stalnu muzejsku postavku u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, sa prikazom vekovne borbe za slobodu na ovim prostorima.

- na platou ispred zgrade Vojnog muzeja na  Kalemegdanu - pokaznu vežbu  mačevalačkog društva „Pero“, koja otkriva šta se sve i na koji način učilo na časovima mačevanja u 18. i 19. veku i

- izložbenu postavku „Junaci otadžbine poginuli za vreme NATO agresije tokom 1999. godine“ postavljenu u izložbeno-galerijskom prostoru Vojnog muzeja u Balkanskoj ulici  br. 38 - 42.

Medija centar „Odbrana“

Medija centar „Odbrana“ posetiocima će se predstaviti sa dve izložbe: „Deca u ratu” i „Da se ne zaboravi” , kojima ova ustanova, uz ostale aktivnosti, obeležava 20. godina odbrane otadžbine od NATO agresije. Za ovu priliku galerije Doma Vojske Srbije biće otvorene, kao i prethodnih godina, od 10 do 22 časa.