Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2019.

Preduzeće "Milan Blagojević - Namenska" obeležilo 70 godina postojanja




Svečanom akademijom u Domu kulture u Lučanima preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ obeležilo je veliki jubilej, 70 godina od osnivanja.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, brigadni generali Siniša Kresović i Milan Popović, brojni predstavnici firmi odbrambene industrije, poslovni partneri i gosti iz Srbije i inostranstva.

Veliki jubilej – 70 godina neprekinutog trajanja u teškim vremenima, u teškim uslovima, rušeni, pa iznova obnavljani, prema rečima ministra Vulina, nešto je čime ne mogu da se pohvale druge fabrike pa i drugi narodi.

- „Milan Blagojević“ je delio sudbinu svoje zemlje, svog naroda i pokazao da i u najtežim trenucima i u najtežim vremenima ima hrabrosti i snage da se uspravi, da se podigne – rekao je ministar Vulin.

On je dodao da je to jedna od najboljih fabrika odbrambene industrije Srbije, koja najveći deo svog plasmana ostvaruje u instranstvu, kroz izvoz i time doprinosi rezultatima čitave naše industrije.

- „Milan Blagojević“ ima jedan poseban zadatak, a to je da na prvom mestu vodi računa o sposobnosti Vojske Srbije, jer on postoji da bi Vojska Srbije bila naoružana, bila spremna i sigurna da brani svoju slobodu. U skladu sa smernicama predsednika Vučića i u skladu sa politikom koju je vodio kao predsednik Vlade, Ministarstvo odbrane će nastaviti da sarađuje sa „Milanom Blagojevićem“ i nastaviće da ulaže i u „Milan Blagojević“ i u odbrambenu industriju Srbije – izjavio je ministar Vulin.

Kako ministar naglašava, odbrambena industrija Srbije je strateško opredeljenje, strateška grana koja mnogo znači i Vojsci i čitavoj državi.

- Vojsci znači zato što smo u stanju da se sa ovakvim kolektivima opremamo i naoružavamo po daleko nižim cenama nego što bi to bilo moguće na svetskom tržištu i da na taj način održavamo korak za drugim vojskama sveta, a da ne moramo da opterećujemo državni budžet u tolikoj meri. Znači i čitavom našem narodu, znači i čitavoj našoj zemlji.

Ministar je ponovio da će se ulaganja u odbrambenu industriju i „Milan Blagojević“ nastaviti, a kao preduslov koji je neophodan za svaki ekonomski uspeh, ministra ističe političku stabilnost, jer „čuvajući političku stabilnost, čuvajući sigurnost i mir ove zemlje, mi možemo da se razvijamo i možemo da napredujemo“, poručio je ministar Vulin.

Izloživši ukratko prepreke i izazove na koje je preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ nailazilo u proteklih 70 godina poslovanja, generalni direktor Radoš Milovanović posebno je istakao ono čime se preduzeće danas ponosi.

- Poslednjih 10 godina proteklo je u neprekidnoj borbi za unapređenje tehnologije, poboljšanje uslova rada i podizanja kvaliteta proizvoda, opstanku i osvajanju novog tržišta. Danas smo ponosni jer smo samopregornim, danonoćnim radom uspeli da srpski barut postane svetski brend. U jakoj i oštroj konkurenciji osvojili smo tržišta na pet kontinenata. Izvozimo u više od 30 zemalja sveta. Istovremeno, uspevamo da zadovoljimo sve potrebe Vojske Srbije. Naš prvi zadatak je proizvodnja energije koja pokreće čitavu industriju naoružanja i vojne opreme naše zemlje.

Kako Milovanović ističe, Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj i ulogu tog preduzeća i ulaganjima podržala njegov razvoj.

U znak zahvalnosti za saradnju, podršku i poverenje u proteklom periodu, preduzeće "Milan Blagojević - Namenska" dodelilo je plakete najistaknutijim institucijama i poslovnim partnerima.

Plaketu, koju je dobilo Ministarstvo odbrane, primio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a generalni direktor Milovanović uručio je plakete i predstavnicima Vojne kontrole kvaliteta Ministarstva odbrane, Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije, preduzeća "Prvi partizan – Užice“, "Sloboda – Čačak“, "Krušik – Valjevo“, Tehničkog remontnog zavoda - Kragujevac, firmi "EMCO" iz Bugarske, "Romarm" iz Rumunije, "Igman" i "Pretis" iz Bosne i Hercegovine, "Eurobusiness" iz Mađarske.

Priznanje Ministarstva odbrane, dodeljeno preduzeću "Milan Blagojević - Namenska" i plaketu koja je za lični doprinos razvoju i napretku preduzeća dodeljena generalnom direktoru tog preduzeća, Radošu Milovanoviću uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Preduzeću iz Lučana, koje je važan deo odbrambenog sistema Republike Srbije i zamajac razvoja Opštine Lučani, dodeljeno je i tradicionalne priznanje Privredne komore Srbije, koje je generalnom direktoru preduzeća uručila Nermina Ljubović.

U umetničkom delu današnje svečanosti, nastupili su vokalni solisti Katarina Božić i Oliver Njego u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.05.2019
mp4 (166,65 MB)
Izjava ministra Aleksandra Vulina
17.05.2019
mp4 (67,59 MB)
Izjava direktora Radoša Milovanovića
17.05.2019
mp4 (285,29 MB)
Svečanost