Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2019.

Ministar Vulin: Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima




- Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima. Republika Srpska je prioritet Srbije, stvorili su je Srbi jedinstveno i samo nejedinstvom mogu da je izgube – poručio je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovao danas svečanosti povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, održanoj u banjalučkoj kasari „Kozara“.

Čestitajući praznik u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, ministar  Vulin je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka poželeo godine mira.

- Da nije bilo uporne i hrabre borbe Vojske Republike Srpske, da nije bilo uporne i hrabre borbe srpskog naroda, da nije bilo velike solidarnosti svih Srba, gde god oni živeli sa narodom u tada Bosni i Hercegovini, ne bi se stvorila Republika Srpska - istakao je ministar Vulin.

Republika Srpska je, prema rečima ministra Vulina, nastala kao poteba da srpski narod odlučuje sam o sebi i da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi.

- Ono što je stvoreno u velikom odbrambenom, otadžbinskom ratu ne sme i ne može biti izgubljeno u miru. Republiku Srpsku su stvorili Srbi i samo Srbi mogu da je izgube, niko drugi. Republiku Srpsku su stvorili Srbi jedinstveno i samo nejedinstvom mogu da je izgube, nikako drugačije - poručio je ministar odbrane.

Ministar Vulin je i tom prilikom podsetio da je Republika Srpska uvek prioritet Srbije.

- Kada se razmišlja o rešavanju kosmetskog pitanja, kada se traži ne lak kompromis s Albancima, mora se uvek razmišljati i uvek voditi računa o interesima celokupnog srpskog naroda, gde god oni živeli. Republika Srpska je uvek prioritet politike Vlade i predsednika Republike Srbije. Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku – poručio je ministar Vulin.

Obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i najviše rukovodstvo Republike Srpske, predsednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Centralnoj svečanosti povodom 27. godine od formiranja Vojske Republike Srpske i 14. godine od formiranja Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, koji neguje nasleđe i identitet Vojske Republike Srpske, prethodilo je služenje parastosa i polaganje venaca za sve poginule pripadnike te vojske.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.05.2019
mp4 (147,08 MB)
Obraćanje ministra Vulina
12.05.2019
mp4 (320,97 MB)
Svečanost