Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2019.

Ministar Vulin: Treći rajh je pobeđen, nacizam nije



- Slobodni svet je 9. maja uz neshvatljive, strašne žrtve pobedio Treći rajh, ali nije pobedio nacizam. Ideologija nacizma je živa i danas - izjavio je   ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je povodom Dana pobede nad fašizmom, kao izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, uz najviše državne i vojne počasti, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
 
Prema rečima ministra Vulina, kada ne znate ko je streljao srpsku decu u Goraždevcu na reci Bistrici, kada niko nikada nije odgovarao za to što je Srbija bila brutalno bombardovana, komadana, razapinjana, kada niko nije odgovarao za našu pobijenu decu, žeteoce u Starom Grackom, hiljade pobijenih Srba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kada niko nije odgovarao za stotine hiljada proteranih Srba u operaciji “Oluja” i za hiljade Srba koji su ubijeni nakon dolaska međunarodne zajednice na prostor Kosova i Metohije, kao ni za zlo učinjeno srpskom narodu - onda znate da je nacizam i dalje živ.
 
-Treći rajh je mrtav i pobeđen zahvaljujući ogromnoj žrtvi slobodnog sveta, među kojima je srpski narod bio jedan od stradalnijih i najborbenijih, ali ideologija nacizma nije pobeđena. Nacizam i danas postoji, i ova generacija, a bojim se i generacije posle nas, moraće da se bori sa njim, moraće da se bori sa onima koji stvaraju veliku Albaniju, sa onima koji opravdavaju jasenovački genocid, kao i sa svima onima u čijim glavama je nacizam veoma živ i u čijoj praksi je nacizam veoma živ - poručio je ministar Vulin.
 
Ministar Vulin je venac danas položio u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba general-majora Ilije Todorova, a u spomen knjigu, tom prilikom, ministar Vulin, je zapisao:
 
“ Treći rajh je pobeđen, nacizam nije. Slava herojima borićemo se do konačne pobede. Srbija je uvek bila i biće na pravoj strani sveta. Slava pobednicima.”
 
Dan pobede obeležava se brojnim manifestacijama u Srbiji, kao i svečanostima i okupljanjima kraj vojnih memorijala i mesta stradanja u brojnim opštinama i gradovima širom Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.05.2019
mp4 (143,52 MB)
Izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina
09.05.2019
mp4 (167,44 MB)
Polaganje venaca