Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2019.

Nastavak snimanja serije "Vojna akademija"




Ministarstvo odbrane i Radio-televizija Srbije potpisali su danas u prostorijama RTS-a ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta i nastavku snimanja pete sezone popularne igrane serije „Vojna akademija“.

Ističući zadovoljstvo zbog uspešne saradnje na snimanju serije „Vojna akademija“, koja između Ministarstva odbrane, RTS-a i produkcijske kuće „Nira pro“ traje već osam godina, pukovnik Mihailo Zogović se osvrnuo na temelje dobre saradnje pre svega sa RTS-om, kako na informativnom i edukativnom, tako i na zabavnom planu. Prema njegovim rečima, o tome najbolje svedoči rekordna gledanost svih zajedničkih projekata ovih institucija.

Za peti serijal „Vojne akademije“ pukovnik Zogović kaže da će biti „uvojničeniji“ od prethodna četiri, što će doprineti dodatnom kvalitetu.

- Osim afirmacije vojničkog poziva, ova serija je važna jer pored zabavnog ima izražen edukativni karakter i značaj. Ako znamo da seriju gledaju najmlađi, njen značaj je još veći. Serijom se promovišu pozitivne vrednosti, pre svega vernost otadžbini, hrabrost, čovečnost, drugarstvo, solidarnost, što i jesu neke od vrednosti na kojima se temelji Vojska Srbije. Mislim da će ovaj serijal biti uzbudljiviji od prethodna četiri jer ćemo u njemu videti dramatizaciju izvršenja nekih specijalnih vojničkih zadataka, što u prethodnim serijalima nije bio slučaj.

Značaj pete sezone popularne serije istakao je i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.

- Ovo je serija koja je značajna za RTS. Mi ovu seriju smatramo kao deo našeg društveno odgovornog posla i društveno odgovornog ponašanja, što ljudi iz Vojske mogu bliže da objasne šta to u stvari znači i šta je ova serija uradila za promociju vojnih zanimanja – rekao je Bujošević, takođe naglasivši da očekuje veliku gledanost predstojećeg nastavka i najveći broj gladalaca među publikom uzrasta između 13 i nešto više od 20 godina.

Ukazujući da je peta sezona, kao i prethodne, upravo izraz želje publike da se serija „Vojna akademija“ nastavi, reditelj Dejan Zečević rekao je da se i za novih 10 epizoda koje publiku očekuju ulaže veliki trud u svakom smislu.

- Veliki napor ulažemo u produkcionom, organizacionom i kreativnom planu da ova sezona bude posebna i ponudi neke nove atraktivnosti. Da sve one vrednosti, o kojima smo govorili, koje su suštinske i najvažnije, ipak prate i neke trendove vezane za moderan televizijski izraz, jer ne želimo da se pojavimo kao retro projekata, već ćemo pružiti publici jednu modernu sezonu, koja će imati vrlo atraktivne sekvence, koje će moći da pariraju modernim produkcionim težnjama i potrebama publike – najavio je Zečević.

U novim epizodama najviše pažnje biće posvećeno profesionalnim izazovima likova koje su gledaoci upoznali u prethodnim sezonama. Dramaturški fokus biće usmeren ka medijski atraktivnim jedinicama Vojske Srbije.

Glavni koordinator projekta u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je pukovnik Nikola Žulović, a iz svih jedinica uključenih u serijal određeno je 11 stručnih konsultanata koji će pomoći da se gledaocima verno dočaraju različite oblasti života i rada karakterističnih ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Snimanje pete sezone serije „Vojna akademija“ biće realizovano u periodu od 1. maja do 1. avgusta 2019. godine, a tzv. prva klapa planirana je na aerodromu Batajnica.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i Nele Garić iz produkcijske kuće „Nira pro“ kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.05.2019
mp4 (188,28 MB)
Izjava pukovnika Mihaila Zogovića
06.05.2019
mp4 (111,91 MB)
Izjava generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića
06.05.2019
mp4 (102,84 MB)
Izjava reditelja Dejana Zečevića
06.05.2019
mp4 (43,55 MB)
Potpisivanje ugovora