Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2019.

Premijera dokumentarnog filma „Momčilo“




Dokumentarni film „Momčilo“, koji svedoči o herojstvu najmlađeg srpskog kaplara Momčila Gavrića, premijerno je prikazan večeras u dvorani Jugoslovenske kinoteke  u Beogradu. Autor filma, rađenog u koprodukciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i kuće „Tangram Entertainment“, je Milan Popović, a projekat su podržali Dunav osiguranje i Grad Beograd.

Prema rečima jednog od producenata filma „Momčilo“, direktora Vojnofilmskog centra „Zastava film“ potpukovnika Gorana Ikonića, taj film je još jedno u nizu ostvarenje posvećenih 100. godišnjici Velikog rata i projekat koji je „Zastav film“ prihvatila budući da se tiče tradicije srpske vojske.

Filmsku priču o najmlađem heroju Velikog rata, sto godina kasnije pripoveda desetogodišnji dečak Momčilo, koji je, na sreću, rat upoznao samo igrajući video igre. Kada ga autor filma virtuelno poseti, njih dvojica kreću u neverovatnu avanturu, otkrivajući jedan drugom činjenice o neobičnoj sudbini i herojstvu Momčila Gavrića.

Nesvakidašnja struktura filma lako korespondira sa najširom publikom, a posebno je atraktivna za školarce, jer im na zanimljiv i prijemčiv način nudi saznanja iz istorije koja se lako uče i usvajaju.

Ulogu Momčila tumači Aleksa Gitarić, dok se kao vojvoda Mišić u filmu pojavljuje Alek Rodić.

Večerašnja premijera simbolično je upriličena povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije – 23. aprila i  datuma  rođenja (1. maj 1906.) i smrti (28. april 1993.) Momčila Gavrića.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.04.2019
mp4 (348,06 MB)
Premijera filma "Momčilo"
22.04.2019
mp4 (226,29 MB)
Izjava potpukovnika Ikonića