Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.04.2019.

Obeležena 20. godišnjica pogibije pripadnika 78. motorizovane brigade





Dvadesetogodišnjica pogibije pripadnika nekadašnje 78. motorizovane brigade tokom NATO agresije, obeležena je danas u selu Reljan, u opštini Preševo.

Vence na spomen-obeležje poginulim pripadnicima te brigade položila je delegacija Kopnene vojske predvođena general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, delegacije Grada Vranja, gradske opštine Vranjska Banja, opštine Bujanovac, predstavnici Policijske uprave Vranje, Policijske stanice Gnjilane, Centra bezbednosno informativne agencije, Udruženja oslobodilačkih ratova Vranja, Bujanovca i Preševa, Udruženja vojnih penzionera, Udruženje rezervnih vojnih starešina iz Bujanovca, članovi porodica i prijatelji poginulih.



Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa poručio je da bol zbog stradalih sedam pripadnika 78. motorizovane brigade vremenom ne može da prođe, već samo da se ublaži i da porodicama stradalih boraca treba pokazati da saosećamo njihov gubitak i da smo uvek sa njima i uz njih.

- Dvadeset godina je prošlo od kada su u NATO agresiji poginuli naši borci, koji nikome zlo ne pomisliše, a kamoli naneše. Branili su svoju kuću i svoj prag – istako je general Stopa dodavši da na sreću ima i onih koji su preživeli agresiju i koji će moći budućim pokolenjima da pričaju kako su branili svoju zemlju.

Od NATO bombi poginuli su major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov, vojnik na služenju vojnog roka Slobodan Mirković i vojnici iz rezerve Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov.

Pomen palim herojima služio je vojni sveštenik Četvrte brigade Kopnene vojske potporučnik protonamesnik Vedran Kostić.
photoFOTOGALERIJA