Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2019.

Obeležavanje 74. godišnjice proboja Sremskog fronta




Državnom ceremonijom na Spomen-kompleksu „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida danas je obeležena 74. godišnjica proboja Sremskog fronta, operacije kojom su počele završne borbe za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je odala počast i položila vence u čast stradalih, predvodio je brigadni general Željko Petrović. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici republičkih i pokrajinskih organa, opštine Šid, republičkog i pokrajinskog SUBNOR-a, učesnici NOR-a, njihovi potomci i brojne delegacije iz zemlje i inostranstva.

U bici koja je vođena 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, sa obe strane učestvovalo je oko 250.000 hiljada vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske Armije, učestvovale su i trupe Crvene armije i Bugarske Narodne Armije, kao i Brigada „Italija“.

U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Proboj Sremskog fronta označio je okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.