Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2019.

Ministar Vulin: Neosuđeni ratni zločinci su najveća bezbednosna pretnja miru na Balkanu



"Najveća pretnja za Srbiju ali i čitav region su neosuđeni teroristi u prištinskom rukovodstvu koji uvode takse od 100 odsto i neprekidno izazivaju različite incidente na Kosovu i Metohiji i formiranje paravojske Kosova", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući na TV Pink.

Prvi čovek tog takozvanog Ministarstva odbrane Kosova je Rustem Beriša, koga je sud u Nišu pravosnažno osudio 2016. godine za učešće u terorističkoj grupi koja je ubila pet vojnika Vojske Jugoslavije na Košarama.

- Ne pravi se vojska a da nećete da ratujete sa nekim. Šta će vojska na "Kosovu", protiv koga će se boriti – protiv velike Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije? Ili prave to što prave za Srbiju i za Srbe i ni za koga drugog – naglasio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je, upitan da prokomentariše izjavu predsednika Vučića da Srbija poštuje teritorijalni integritet svake zemlje, da nema pretenzije ni prema jednoj teritoriji i da to očekuje zauzvrat, istakao da se ne ponašaju svi tako.

- Kada je 2008. godine "Kosovo" proglasilo takozvanu nezavisnost, nažalost, svi naši susedi sa izuzetkom Bosne i Hercegovine, priznale su tu lažnu i nakaznu državu. Posebno je licemerno kada ih slušate sada, kada govore da se granice na Balkanu više nikada ne smeju menjati, uplašeni od velike Albanije, a to ne smeju da kažu, jer znaju da to dolazi po njih. Ne boje se oni Austrije, već velike Albanije koja će doći i koja dolazi, i onda svi izvuku zaključak da je sasvim u redu menjati granice srpske države, razbijati njenu državu, prostor gde živi njen narod, ali da ni slučajno to ne sme da se desi nikome drugom – naglasio je ministar Vulin.

Srbija mora da vodi računa o sebi, dodao je, prvi put u istoriji moramo da vodimo računa o sebi, da se ne borimo ni za čije tuđe ratove, nikoga da oslobađamo – nek se svako bori za svoju slobodu i svoje interese, a mi za svoju slobodu i interese.

- Da zaštitimo Srbe gde god da žive, da imamo snažnu i uređenu državu, za koju znamo gde počinje i gde završava – hajde jednom da se borimo za sebe i nemojmo više nikada da damo jednu srpsku glavu za slobodu drugog naroda – istakao je ministar Vulin gostujući na TV Pink.