Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2019.

Sastanak državnog sekretara Živkovića sa generalnim direktorom Vojnog štaba EU Pulkinenom




Državni sekretar Aleksandar Živković sastao se danas u Beogradu sa generalnim direktorom Vojnog štaba Evropske unije general-potpukovnikom Esom Pulkinenom. Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Vojni štab Evropske unije uspostavili su redovne kontakte na najvišem nivou čime se suštinski doprinosi izgradnji mira i stabilnosti. Izneta je ocena da ovaj susret doprinosi daljem jačanju međusobnog poverenja i uzajamnog razumevanja i njime se stvara čvrst osnov za unapređenje saradnje.

Državni sekretar Živković istakao je značajan doprinos Republike Srbije misijama i operacijama pod okriljem Evropske unije, navodeći da u tri misije i jednoj operaciji Evropske unije trenutno učestvujemo sa 22 pripadnika. U narednom periodu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije spremni su da nastave sa angažovanjem.

Početak učešća u civilnim misijama EU jedan je od najvažnijih prioriteta u narednom periodu i Republika Srbija je započela izgradnju nacionalnih kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne operacije. Krajem novembra 2018. godine, u Centru za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije realizovana je prva obuka za lica iz resornih ministarstava koja će biti angažovana u civilnim misijama EU.

Ocenjeno je da aktivno učešće predstavnika Republike Srbije na sastancima Vojnog komiteta EU, konferencijama za generisanje snaga EU, kao i na sastancima Konferencije za koordinaciju i Zajednice borbenih grupa EU u Briselu predstavlja dobru platformu za razmenu informacija, mišljenja i sticanje uvida u stanje na terenu. Pored navedenog, izraženo je zadovoljstvo nominacijom nacionalnog oficira za vezu Republike Srbije sa Vojnim štabom EU u novembru 2017. godine, koja je obostrano dobro prihvaćena i donela značajne rezultate po pitanju uspostavljanja brže i efikasnije saradnje i razmene informacija između dve strane. Prvo angažovanje Srbije u Borbenoj grupi HELBROC biće u prvoj polovini 2020. godine i ono će doprineti daljoj izgradnji vojnih sposobnosti i dostizanju interoperabilnosti sa državama članicama EU.

U pogledu očuvanja regionalne bezbednosti, izneto je da KFOR za Srbiju predstavlja jedini međunarodni priznati subjekt sa ulogom očuvanja i unapređenja mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, a u skladu sa mandatom dodeljenim Rezolucijom SB 1244. Naglašeno je da odluka o smanjivanju snaga KFOR treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

General-potpukovnik Pulkinen je zahvalio na dosadašnjem doprinosu Srbije vojnim misijama i operacijama EU, a kao komandant vojnih misija EU upoznao je sagovornika sa trenutnom situacijom u EUTM Somalia, EUTM Mali, EUTM RCA za koje je nadležan kao direktor Službe za planiranje i izvršavanje vojnih misija.
photoFOTOGALERIJA