Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.04.2019.

Konferencija povodom sajma NVO „PARTNER 2019”




Promotivna konferencija povodom 9. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2019” održana je danas na Beogradskom sajmu. Novinarima i gostima obratili su se v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna, pomoćnik generalnog direktora „Jugoimport–SDPR” Aleksandar Lijaković i savetnica generalnog direktora Beogradskog sajma Mirjana Lukić.
 
Kao i prethodnih godina, pokrovitelj te sajamske manifestacije je Ministarstvo odbrane, a suorganizatori su JP „Jugoimport–SDPR” i Beogradski sajam.

Dr Nenad Miloradović naglasio je da kapaciteti u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje NVO u Republici Srbiji, pored toga što predstavljaju značajan oslonac održavanja i unapređenja odbrambene moći Srbije, predstavljaju takođe i potencijal rasta ukupnog izvoza i ekonomskog razvoja Srbije. Rast izvoza preduzeća Odbrambene industrije Srbije (OIS) prošle godine bio je 13,9 procenata.
 
Kada je reč o kapacitetima za istraživanje i razvoj sredstava NVO, okosnicu predstavlja Vojnotehnički institut, ali je proteklih godina izgrađen modalitet saradnje sa ostalim naučnim, obrazovnim i istraživačkim ustanovama u zemlji.
 
- Prošle godine uveden je u naoružanje Vojske  rekordan broj sredstava NVO iz domaćeg razvoja – ukupno 29, a u prvom kvartalu ove godine još dodatnih 13 sredstava. Do kraja godine očekuje se uvođenje najmanje još 24 sredstva iz domaćeg razvoja – naglasio je dr Nenad Miloradović i najavio da će na ovogodišnjem sajmu „Partner“ biti izloženi i novi kompleti zaštitne balističke opreme unapređenih performasi, nova familija streljačkog naoružanja sa odgovarajućim optičkim i optoelektronskim nišanima, uključujući i video-nišan, potom familija vođenog protivoklopnog naoružanja, artiljerijski PVO malog dometa, besposadne platforme kako zemaljske tako i vazduhoplovne sa njihovim naoružanjem, modernizovana borbena vozila, nova terenska vozila, uključujući i razne novitete, kao i sredstva koja su već u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije. Drugog dana sajma  biće organizovan prikaz i demonstracija sredstava s bojevim gađanjem iz proizvodnog programa „Jugoimporta SDPR“ i grupacije OIS na poligonu „Nikinci”.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna rekao je da će ove godine na sajmu biti prikazana sredstva NVO koja  mogu stajati rame uz rame sa sredstvima drugih renomiranih proizvođača NVO u svetu.
 
- To je rezultat višegodišnjeg rada stručnjaka iz organizacionih sastava Uprave za odbrambene tehnologije, a sa jednim ciljem - da budemo i ključni činilac u podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske, da bi naša vojska bila sposobna da izvrši sve svoje zadatke – istakao je general Vuruna.
 
Pomoćnik generalnog direktora JP „Jugoimport SDPR” Aleksandar Lijaković podsetio je da se „Jugoimport” toj sajamskoj manifestaciji pridružio 2004. godine, kad je bila samo nacionalna izložba, a danas predstavlja značajan događaj na regionalnom nivou. I na ovom sajmu „Jugoimport“ marketinški integriše nastup preduzeća Odbrambene industrije Srbije i takođe preduzeća i grupacije kooperanata u proizvodnji složenih borbenih sistema.   
 
Lijaković je naglasio „ Jugoimportove“ tehnološke prodore u nekoliko glavnih oblasti NVO koje su ostvareni u prethodnim godina. Prvi tehnološki prodor jeste razvoj i proizvodnja složenih artiljerijskih sistema, a zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila. Značajan je i tehnološki prodor u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa, vođenih bombi, ali i prodor u oblasti municije i drugih proizvoda OIS-a.
 
Novinarima se obratila i Mirjana Lukić, savetnica direktora Beogradskog sajma. Ona je podsetila na značajne podatke po kojima se vidi uzlazni trend razvoja te manifestacije u proteklih 15 godina – od 2004. godine, kada je na sajmu nastupilo 23 izlagača, broj je svake godine povećavan da bi u  2017.  bilo 128 izlagača iz 21 zemlje.
 
- Ti podaci ukazuju koliki rad, znanje i napori stoje iza rezultata koje je srpska odbrambena industrije postigla u poslednjih 15 godina i koje je imala priliku da prikaže na ovom sajmu. Značajno je da se „Partner“ dešava u Srbiji i da se uz najmanje troškova može najkompleksnije predstaviti naoružanje i vojna oprema. Takođe, ova manifestacija izaziva pažnju i inopartnera koji su spremni da sarađuju sa srpskom privredom, sa Ministarstvom odbrane i „Jugoimportom“. Izaziva interesovanje i inostranih izlagača, kojih je svake godine sve više – istakla je Mirjana Lukić.

Ovogodišnji sajam naoružanja i vojne opreme „Partner” biće održan od 25. do 28. juna u dve hale Beogradskog sajma – I i IV i na otvorenom prostoru.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.04.2019
mp4 (386,89 MB)
Obraćanje v.d. pomoćnika ministra Nenada Miloradovića
02.04.2019
mp4 (159,06 MB)
Obraćanje general-majora Mladena Vurune
02.04.2019
mp4 (374,7 MB)
Obraćanje pomoćnika generalnog direktora "Jugoimporta SDPR“ Aleksandra Lijakovića
02.04.2019
mp4 (86,75 MB)
Konferencija za medije