Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2019.

Ministar Vulin: Nećemo raditi drugim narodima ono što su radili nama



- Srbija ničim nije izazvala ni uzrokovala NATO agresiju, baš kao što ni naša pobijena deca ničim nisu zaslužila da budu ubijena. Srbija je uradila ono što bi uradila svaka slobodna zemlja, borila se i branila od terorističkih napada, a zato je, umesto nagrade i priznanja, doživela da bude napadnuta i bude bombardovana, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na Međunarodnoj konferenciji “Mir i napredak umesto ratova i siromaštva” koja je organizovana u okviru obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije na SRJ.
 
On je podsetio da nije prvi put u istoriji srpskog naroda da ga napadaju veći, da mu pobiju decu i oduzmu zemlju, ali je prvi put da su se ratni saveznici, sa kojima smo u dva svetska rata izgubili više od dva miliona života boreći se za zajedničke vrednosti slobode i pravde, ujedinili sa onima protiv kojih smo se u tim ratovima borili, upravo zato što nisu verovali u te ideje.
 
Prema rečima ministra Vulina, vreme u kojem je srpski narod učen i skoro vaspitavan da je NATO agresija zapravo bila izazvana i da su Srbi sami krivi za svako zlo koje ih je zadesilo, deo je prošlosti.
 
- Od 2000. do 2012. godine srpskom narodu je bilo zabranjeno da govori i da se seća NATO agresije. Prvi čovek koji je imao hrabrost da izađe i kaže da je u pitanju NATO agresija, a ne NATO akcija ili NATO operacija, je bio tadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić, rekao je ministar odbrane.
 
Odluku da Srbija bude vojno neutralna, ministar Vulin vidi u opredeljenosti Srbije da bude slobodna.
 
- Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta. I dokle god je Aleksandar Vučić predsednik države Srbije, dokle god vodi državu, mi nećemo biti članica NATO pakta. Tako smo izabrali i zato što su nas bombardovali, ali na prvom mestu zato što nikada nećemo da budemo u prilici da po tuđem naređenju radimo drugim narodima ono što su radili nama. Srbija je izabrala da bude slobodna. Srbija je izabrala da bude vojno neutralna, poručio je Aleksandar Vulin.
 
U ime srpskog naroda, ministar Vulin je zahvalio svim učesnicima Konferencije koji su danas, kao i pre 20 godina, u najmračnijem času srpske istorije – za vreme NATO agresije, imali hrabrosti da budu uz Srbiju i Srbe i pronose istinu o agresiji u svetu.
 
- U tim teškim i najmračniji trenucima, kada su sve političke elite ovog sveta mirno posmatrale kako se ubija jedan, mali brojem, ali narod željan slobode, uz nas su bili hrabri pojedinci. Dvadeset godina kasnije, oni su se skupili ovde, u Beogradu, da vide narod koji je drugačiji, koji je hrabar kao onda, ali koji se oporavio od vremena od 2000. do 2012. godine, narod koji ima hrabrosti da stvari nazove pravim imenom. Želim da im zahvalim u ime čitavog srpskog naroda. Kada je bilo teško, oni su u svojim zemljama, gde su bili zbog toga kritikovani i napadani, govorili istinu o Srbiji, rekao je ministar Vulin i poručio da je Srbija zemlja koja pamti i da su Srbi narod koji ne zaboravlja nikada ni dobro ni zlo.
 
Organizatori Međunarodne konferencije, kojoj su se odazvali brojni eksperti međunarodnog prava, istorijskih, vojnih i političkih nauka, socijalnih i humanitarnih organizacija iz zemlje i inostranstva, su Beogradski forum, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina.
 
Više od 70 prijavljenih govornika izneće svoje viđenje agresije i izraziti podršku srpskom narodu i njegovom rukovodstvu za uporno suprotstavljanje sili i požrtvovanje herojskoj odbrani prava malih naroda na suverenitet i sopstveni izbor.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.03.2019
mp4 (304,45 MB)
Izjava ministra Vulina
23.03.2019
mp4 (211,44 MB)
Međunarodna konferencija