Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2019.

Obeležen Dan Vojne akademije



Svečanost povodom proslave Dana Vojne akademije – 18. marta održana je danas u Svečanoj sali te visokoškolske vojne ustanove.

Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić poželeo je prisutnima dobrodošlicu u instituciju koja ima 169 godina.

- Vojna akademija ima istoriju u kojoj je, u osnovi i samoj suštini, zapisana istorija našeg naroda u poslednja dva veka. Od težnje da se institucionalizuje snaga naroda i njegova strast prema slobodi, preko nastojanja da se obrazuje i vaspita istinska elita – elita znanja i sposobnosti, spremna na samopregor i požrtvovanje, do ispoljavanja čvrstog opredeljenja da se traje i opstaje na ovoj geostrategijskoj raskrsnici, istakao je general Zrnić.

On je naglasio da ni danas ne možemo reći da je „lako našoj zemlji, narodu ili vojsci“.

- Ali uveravam vas da pod krovom Vojne akademije žive oni koji Srbiju vole više od svega na svetu i zbog toga sam uveren da nema te istorijske bure koja bi našu zemlju, sa oficirskim korom koji stasava ovde, mogla biti kobna, poručio je načelnik Vojne akademije te iskoristio priliku da zahvali ministru odbrane i državnim sekretarima u Ministarstvu odbrane koji su „prepoznali važnost Vojne akademije i pružili vrlo konkretnu i vidljivu podršku obnovi njenih kapaciteta, pre svega infrastrukturnih“.

- Budućnost Srbije na Vojnoj akademiji korača čvrstim korakom. Čvrsti korak budućnosti Srbije na Vojnoj akademiji odiše karakterom, znanjem, disciplinom i vrlinom. Kadeti i slušaoci Vojne akademije, vi ste ta budućnost, zaključio je general Zrnić. 

Povodom današnjeg praznika, general Zrnić uručio je državnom sekretaru u Ministarstvu odbrane Aleksandru Živkoviću Plaketu Vojne akademije za doprinos u razvoju i unapređenju obrazovnog procesa u Vojnoj akademiji, a državnom sekretaru u Ministarstvu odbrane Bojanu Jociću Plaketu Vojne akademije za doprinos u razvoju i unapređenju infrastrukture Vojne akademije.

Rektor Univerziteta odbrane general-major doc. dr Goran Radovanović uručio je priznanja najuspešnijima – najboljoj katedri, Katedri Naoružanja i opreme Kopnene vojske, najboljem nastavniku doc. dr Zoranu Maksimoviću, najboljem nastavniku veština u Vojnoj akademiji potpukovniku Miloradu Petronijeviću, najboljem saradniku u Vojnoj akademiji majoru Mladenu Trikošu i najboljem nastavniku u Vojnoj gimnaziji Aleksandru Drageljeviću.

Takođe, nagrade su dobili i najbolji kadet u 140. klasi Vojne akademije Stefan Milićević, najuspešniji civilni student u Vojnoj akademiji Aleksa Ljubisavljević, učenica Vojne gimnazije Nikolina Božić i učenica Srednje stručne vojne škole Nataša Marković.

Na današnjoj svečanosti uručene su i zahvalnice ustanovama i pojedincima s kojima je Vojna akademija uspešno sarađivala u prethodnoj godini.

O Vojnim školama govorili su i najbolji kadet u 140. klasi Vojne akademije Stefan Milićević i učenica Srednje stručne vojne škole Nataša Marković. Kako je istakao Milićević, postoje tri razloga zbog kojih je odabrao vojni poziv.

- Prvi je dečački san, odnosno ljubav prema vojnom pozivu, drugi je visoki kvalitet obrazovanja, a treći je porodična tradicija koju sam želeo da nastavim. Preporučio bih mladima da upišu vojne škole zbog kvalitetnog obrazovnog programa i stručnog kadra koje te škole nude i savetovao bih im da obuku uniformu i da služe Republici Srbiji i Vojsci Srbije kao što i ja služim sada, rekao je kadet Stefan Milićević.

Učenica Nataša Marković smatra da je vojni poziv veoma častan i to navodi kao glavni razlog za svoj izbor.

- Srednju stručnu vojnu školu sam upisala jer pruža vrhunsko obrazovanje. Smatram da za žene vojni poziv predstavlja veći izazov, ali sve se može kad se hoće, rekla je učenica srednje vojne škole.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i Bojan Jocić, rektor Univerziteta odbrane general-major Goran Radovanović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, profesori i saradnici Univerziteta odbrane, kao i brojni saradnici i prijatelji Vojne akademije.

U današnjoj svečanosti učestvovali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Hor kadeta Vojne akademije, kadeti i učenici vojnih škola i članovi dramskih i muzičkih sekcija.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.03.2019
mp4 (285,08 MB)
Obraćanje general-majora prof. dr Bojana Zrnića
18.03.2019
mp4 (134,31 MB)
Izjava kadeta Stefana Milićevića
18.03.2019
mp4 (86,24 MB)
Izjava učenice Srednje stručne vojne škole Nataše Marković
18.03.2019
mp4 (129,23 MB)
Svečanost