Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2019.

Sastanak ministra odbrane sa ministrom spoljnih poslova Venecuele




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele Horheom Areasom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim političko-bezbednosnim pitanjima dve zemlje.

Zahvalivši za doslednu podršku Venecuele po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. “Kosova“, ministar Vulin je istakao da je Srbija opredeljena za dijalog i traženje kompromisa, jer nastoji da mirnim sredstvima obezbedi normalan život Srba na Kosovu i Metohiji. On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti, ali i jačanju sopstvenih odbrambenih kapaciteta.

Takođe, ministar Vulin je izjavio da Vlada Republike Srbije sa pažnjom prati aktuelnu političko-bezbednosnu situaciju u Venecueli. Naglasio je da se Srbija nikada nije zalagala  za spoljni intervencionizam u rešavanju unutrašnjih političkih pitanja jedne suverene zemlje, da se nikada nije slagala sa osvajanjem vlasti na ulici i da priznaje samo volju naroda iskazanu na izborima.

Sagovornici su se saglasili da bez obzira na geografsku udaljenost dve zemlje, treba težiti uspostavljanju mehanizama za razvijanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar spoljnih poslova Areas je konstatovao da dve zemlje dele iste vrednosti po pitanju zalaganja za poštovanje međunarodnog prava i istakao da je veoma važno sagledati mogućnosti saradnje s obzirom da su bilateralni odnosi Srbije i Venecuele prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.03.2019
mp4 (104,31 MB)
Sastanak