Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.03.2019.

Održan Glavni plenarni sastanak na konferenciji izaslanika odbrane



U Domu Garde u Topčideru danas je održan Glavni plenarni sastanak u okviru 9. konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije na kojem se vojnim diplomatama obratio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministar Dačić je naglasio da turbulentni odnosi na međunarodnoj sceni zahtevaju još tešnju i sadržajniju saradnju Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova. Prema njegovim rečima, to je način da se spoljnopolitički nastup Srbije unapredi i da se interesi naše zemlje zastupaju na najbolji mogući način. 

- Zajednički sastanci na kojima razmenjujemo mišljenja predstavljaju potvrdu izuzetno bliske saradnje dva ministarstva, zahvaljujući kojoj realizujemo ciljeve u sprovođenju državne politike - rekao je ministar Dačić i dodao da treba maksimalno iskoristiti kapacitete oba ministarstva kako bi se vodila promišljena spoljna politika.

Ministar Dačić je istakao da je Vojnoobaveštajna agencija pouzdan partner Ministarstva spoljnih poslova i da treba razmotriti proširivanje mreže vojnih izaslanstava, pre svega u Africi i Aziji, kako bi se omogućilo preciznije predviđanje geopolitičkih kretanja i njihove refleksije na našu zemlju.

Direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković zahvalio je ministru Dačiću na podršci koju pruža radu Agencije. Istakao je da je Konferencija prilika da se analizira rad izaslanika odbrane i da im se daju smernice za buduće spoljnopolitičko delovanje.

Vojnodiplomatska delatnost je jedan od stubova državne diplomatije, a Vojnoobaveštajna agencija predstavlja most koji spaja državne sa vojnim interesima.

Ovogodišnja Konferencija traje do 12. marta, a izaslanici odbrane razgovaraće sa čelnim ljudima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnicima drugih državnih organa.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.03.2019
mp4 (37,44 MB)
Izjava brigadnog generala Zorana Stojkovića
06.03.2019
mp4 (19,89 MB)
Konferencija