Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2019.

Obeležen Dan branilaca otadžbine




Svečanim prijemom u ruskoj ambasadi u Beogradu proslavljen je Dan branilaca otadžbine, praznik koji je za Ruse simbol herojske istorije države, jedinstva naroda i armije, slave i patriotizma ruske vojske.

Obeležavanju Dana branilaca prisustvovali su predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici veteranskih i boračkih udruženja, kao i zvanice iz sfere politike, kulture i umetnosti.

Nakon intoniranja ruske i srpske himne, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin poželeo je dobrodošlicu gostima, poručivši da su Rusija i Srbija više puta morale da brane svoju nezavisnost i suverenitet, što je i formiralo karakter ova dva naroda koji imaju jake vojske, ali da je ipak glavno rusko i srpsko oružje hrabrost vojnika i oficira.

- Pripadnike oružanih snaga Rusije i Srbije spajaju aktuelni zadaci. Aktivno se razvija naša vojna i vojnotehnička saradnja. Rusija podržava neutralni status Srbije. Pozdravlja unapređenje dobrih odnosa Srbije sa svim zemljama, ako to odgovara njenim interesima. Zalažemo se za mirno rešenje problema na Kosovu i Metohiji, uz poštovanje međunarodnog prava. Srbija će imati dovoljno snage i strpljenja da izdrži sva iskušenja – poručio je ambasador Čepurin.

Bliskost stavova dve zemlje, kako ističe Čepurin, potvrđena je i tokom nedavnog susreta dvojice predsednika – Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Beogradu.

- Ove jeseni obeležićemo 75 godina od kako smo zajedno oslobodili Beograd od fašističkih okupatora – podsetio je ambasador i rekao da je važno zajednički obnoviti Spomen-groblje oslobodilaca Beograda, na kojem počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije.

Na kraju, Aleksandar Čepurin je prisutne pozvao na zdravicu u znak jačanja bratstva dveju država i naroda i bratske saradnje između oružanih snaga, čestitajući Dan branilaca otadžbine.

Dan branilaca otadžbine je jedan od najvećih ruskih praznika, dan kada se u gotovo svim gradovima širom Rusije organizuju parade, šetnje, koncerti, izložbe fotografija, oružja i vojne tehnike, a slavi se i u kasarnama. Priređuju se tematske književne večeri i pozorišne predstave, kao i mnoge druge svečanosti. Tog dana Rusi odaju počast vojnicima, veteranima vojske i mornarice, porodicama onih koji su bili i onih koji su i dalje u vojnim redovima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.02.2019
mp4 (132,2 MB)
Prijem