Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2019.

Razvoj saradnje Srbije i Burundija u oblasti odbrane




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Republike Burundi Ezekjelom Nibižirom.

Ministar Vulin zahvalio je na povlačenju odluke Burundija o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“ i istakao da veoma ceni principijelnu podršku Burundija u odbrani principa međunarodnog prava i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa tzv. „Kosovom“.
Takođe, ministar odbrane je naglasio da Srbija najoštrije osuđuje transformaciju „Kosovskih snaga bezbednosti” u tzv. „vojsku Kosova” koju su Privremene institucije samouprave u Prištini proglasile 14. decembra prošle godine. Ministar Vulin je poručio da navedena odluka predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu s kojom Srbija posmatra KFOR kao jedinog garanta bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije.

Na sastanku je bilo reči i o tome da Srbija i Burundi treba da uspostave saradnju u oblasti odbrane i da je potrebno zaključiti sporazum o saradnji. S tim u vezi, ministri Vulin i Nibižira saglasili su se da je veoma važno uspostaviti i razviti saradnju u oblasti odbrane, imajući u vidu da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno prijateljski i bez otvorenih pitanja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.02.2019
mp4 (40,95 MB)
Sastanak