Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2019.

Obeležavanje Sretenja - Dana državnosti Srbije




Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Srbije koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Povodom Sretenja - Dana državnosti, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručiće 15. februara, sa početkom u 8.30 časova, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu.

Istog dana, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, predvodiće ceremoniju polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, u 9 časova, u pratnji delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara u 12 časova, gde će predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položiti venac kod spomenika voždu Karađorđu. Svečanosti će prisustvovati ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće venac i u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole, istog dana u 14 časova.

Povodom praznika, Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara od 10 do 18 časova, a za sve posetioce izložbene postavke u ovoj vojnoj ustanovi ulaz je besplatan.

Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.