Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.02.2019.

Bilateralne konsultacije sa Ujedinjenim Kraljevstvom



Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike i odbrane (Strateški dijalog) između ministarstava spoljnih poslova i odbrane Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, održane su u Beogradu, 5. i 6. februara 2019. godine.
 
Delegaciju Srbije su predvodili Aleksandar Živković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane i ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, a delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva Džil Galard, zamenica političkog direktora Forin Ofisa i Nik Gur, direktor za evroatlanstsku bezbednost u Ministarstvu odbrane UK.

Tokom sastanka obe strane su izrazile čvrsto opredeljenje da zajednički rade u pravcu jačanja bilateralnih odnosa u oblasti bezbednosne i odbrambene politike i svih drugih oblasti od zajedničkog interesa, kao i nastojanje da u ovom formatu kontinuirano produbljuju međusobno razumevanje.
 
Obostrano je pozdravljeno obnavljanje ovih konsultacija/strateškog  dijaloga i prilika da se razmene mišljenja o širokom krugu spoljnopolitičkih, odbrambenih i bezbednosnih pitanja.  
 
Nadležna ministarstva obe zemlje imaju za cilj da jačaju saradnju Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva kroz održavanje sastanaka u ovom formatu, a naredni krug konsultacija/strateškog dijaloga biće održan u Londonu u drugoj polovini 2019. godine.    
 
U otvorenom razgovoru razmotren je široki krug pitanja koja su se odnosila na regionalnu bezbednost i regionalnu saradnju u suočavanju sa bezbednosnim izazovima, uz zajedničku ocenu da je mir i stabilnost ključni preduslov za ekonomski i drugi napredak regiona u celini. Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i konstatovano je da je dijalog Beograda i Prištine jedini pravi put postizanja kompromisnog i održivog rešenja koje doprinosi regionalnoj stabilnosti, uz uzdržavanje od preduzimanja jednostranih akata koji nanose ogromnu štetu ovom procesu. Pored toga razmotrena su i druga pitanja globalne, evropske i regionalne bezbednosti.    
 
Posebno su razmatrana i pitanja bilateralnih odnosa i saradnje u oblasti bezbednosne i odbrambene politike, istaknuta potreba daljeg intenziviranja ministarskog dijaloga i susreta na svim nivoima, kao i interes obe strane da se dalje unapređuje ekonomska saradnja, kao izuzetno važan segment ukupnih bilateralnih odnosa.  
 
photoFOTOGALERIJA