Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2019.

Ministar Vulin: Obučenost i moral u jedinicama na visokom nivou



Svi pripadnici Vojske Srbije prikazuju veoma visok nivo obučenosti i veoma visoku spremnost za ispunjavanje svakog zadatka. Moral u jedinicama je na veoma visokom nivou i to je ono što nas sve raduje i čini nas ponosnim - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao obuku profesionalnih pripadnika Vojske Srbije u kasarni „Bačka“ u Bačkoj Topoli.

U ovim nemirnim i nesigurnim vremenima, istakao je ministar odbrane, snažna, razvijena i zadovoljna Vojska Srbije je najbolji garant da ćemo biti slobodni i da ćemo nastaviti da odlučujemo sami o sebi.
 
Prema rečima komandanta 17. mehanizovanog bataljona i komandanta garnizona Bačka Topola majora Radeta Adamovića danas je u kasarni "Bačka" prikazan deo naoružanja i vojne opreme koji se nalazi u naoružanju jedinica stacioniranih u Bačkoj Topoli.
 
- Prikazan je deo realizacije obuke jedinica iz garnizona, a posebno bih istakao obuku na BOV Polo M83, obuku na haubicama SH 122, obuku minobacačkog voda i obuku mehanizovanog voda. Pored ove redovne obuke koju izvode jedinice iz garnizona, danas smo prikazali i deo naoružanja i opreme koji se koristi u Kopnenoj zoni bezbednosti na obezbeđenju administrativne linije – istakao je major Adamović.
 
Nakon informisanja o stanju u jedinici, ministar odbrane imao je priliku da vidi prikaz pešadijskog naoružanja i sredstava za maskiranje, kao i radnje i postupke na komandu „spreman za paljbu“ na lanseru raketa samohodnom protivoklopnom M-83.
 
Profesionalni pripadnici Prve brigade demonstrirali su segment obučavanja i  na samohodnoj haubici 122 mm, dok je vod minobacača 120 mm prikazao posedanje vatrenog položaja.

Mehanizovane jedinice demonstrirale su radnje i postupke mehanizovanog voda na BVP M80A, kao i  lansiranje mosta sa tenka nosača mosta i prelaz mehanizovanog voda preko mosta.
 
Ministar Vulin je obišao i kabinete gde je imao priliku da vidi obuku operatera na trenažeru.
 
Tokom današnje posete kasarni „Bačka“ ministar Vulin obišao je i pravoslavne i rimokatoličke bogoslužbene prostorije u kasarni „Bačka“.
 
Obilasku su prisustvovali i načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović i komandant Prve brigade kopnene vojske pukovnik Zoran Nasković sa saradnicima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.02.2019
mp4 (43 MB)
Izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina
05.02.2019
mp4 (91,12 MB)
Izjava majora Radeta Adamovića
05.02.2019
mp4 (389,15 MB)
Obilazak