Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2019.

Obeležen Međunarodni dan sećanje na žrtve Holokausta




Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, obeležen je danas u Beogradu polaganjem venaca i cveća, uz pune vojne i državne počasti.

Centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu, na novom Beogradu, predvodio je izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Pored delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vence i cveće položili su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadori Izraela i SAD Alona Fišer Kam i Kajl Skot, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik Vlade nemačke savezne pokrajine Tiringije, potomci žrtava, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavnici udruženja i građani.



Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine donela zvaničnu rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ustanovila da se on obeležava 27. januara, na dan kada su 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Aušvic-Birkenau. 

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, sa ciljem da se pokaže odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

Drugi svetski rat odneo je više miliona nedužnih žrtava. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek Jasenovac, Staro sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Foto: TANJUG