Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.01.2019

Obeležena godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića ŠturmaPolaganjem venaca i cveća danas je na Novom groblju u Beogradu obeležena godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma.
Vence i cveće na spomenike, u okviru državne ceremonije koju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, položio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, potomci istaknutih vojskovođa, predstavnici udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i građani.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je posle polaganja venaca da je „veoma važno da negujemo kuluru sećanja i da mlade generacije znaju šta su ovi ljudi uradili za našu državu i koliko treba da slede njihov svetao primer“.

- Narod koji se ne seća svoje istorije i koji nije spreman da oda počast ljudima koji su dali svoj život ili su svoj život utkali u to da mi budemo ono što danas jesmo, sigurno ne može dobro da planira svoju budućnost – rekao je Vesić i izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane što je pre nekoliko godina pokrenulo ovu inicijatinu.
 
Vojvode Živojin Mišić i Petar Bojović i general Pavle Jurišić Šturm učestvovali su u srpsko-turskim ratovima (1876-1878), Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

Sva trojica umrla su u Beogradu, Mišić 20. januara 1921, Bojović 19. januara 1945, a armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine.