Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.01.2019.

Časni krst u rukama pripadnika Vojske Srbije



Na četiri lokacije, u Starim Banovcima, Svrljigu, Kuršumliji i na Vlasinskom jezeru, danas su prvi do Časnog krsta doplivali pripadnici Vojske Srbije. Na 29 reka i jezera širom Srbije, povodom tradicionalnog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, organizovano je plivanje za Časni krst u kome je učestvovalo više desetina pripadnika Vojske Srbije.



Major Milan Žunić iz 204. vazduhoplovne brigade bio je najbrži u Bogojavljenskom plivanju koje je održano u Starim Banovcima, dok je poručnik Aleksandar Stanković iz 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Kopnene vojske prvi doplivao do Časnog krsta u Svrljigu.



Profesionalni vojnik Srđan Ranđelović iz 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Kopnene vojske bio je najuspešniji u plivanju za Časni krst koje je organizovano u Kuršumliji, dok je profesionalni vojnik Nikola Nedeljković iz 40. komandnog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske prvi doplivao do Časnog krsta na Vlasinskom jezeru.

Bogojavljenje je širom Srbije danas proslavljeno liturgijama u pravoslavnim hramovima, a najhrabriji su u rekama i jezerima preplivali stazu dugu 33 metra koja simbolizuje Hristove godine i doplivali do Časnog krsta. Na 29 lokacija širom naše zemlje u plivanju za Časni krst i organizaciji ove, sad već tradicionalne manifestacije, učestvovalo je više od 300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA