Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.01.2019.

Sastanak vrhovnih komandanata vojski Republike Srbije i Ruske Federacije




20.15 - Na kraju jednodnevne posete Srbiji, ruskog predsednika Vladimira Putina na aerodromu „Nikola Tesla“ ispratio je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

19.30 - Ispred Hrama Svetog Save predsednik Putin obratio se desetinama hiljada okupljenih građana na srpskom i ruskom jeziku rečima: "Hvala na prijateljstvu".

19.25 - U Hramu Svetog Save predsednici Srbije i Rusije obišli su kriptu i mozaik koji izrađuju umetnici iz Rusije. Predsednici Vučić i Putin, zajedno sa patrijarhom Irinejem, simbolično su ugradili delove u bojama srpske i ruske zastave u mozaik.

19.00 - Predsednici Vučić i Putin stigli su ispred Hrama Svetog Save. Tu ih je dočekao patrijarh srpski Irinej. Visoke zvanice do Hrama stigle su kroz špalir kadeta Vojne akademije. 

16.34 - Na konferenciji za medije, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas imao priliku da ugosti „dokazanog prijatelja Srbije i njenog naroda“. On je rekao da je zadovoljan napretkom saradnje dveju zemalja u svim oblastima, naglasivši da su danas u dve faze potpisani brojni sporazumi iz gotovo svih sfera privrednog i društvenog života.

- Ono što je za nas takođe važno to je naša vojna saradnja, koja je uvek ne samo korektna, već smo zahvalni za podršku i pomoć i zato što je po povoljnijim cenama Srbija mogla da nabavlja opremu - rekao je predsednik Vučić i dodao da je predsednik Ruske Federacije, vodeći računa o srpskom narodu i Srbiji, nama uvek izlazio u susret.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naglasio je da je tokom današnjih sastanaka razmotrena vojna i vojno-tehnička saradnja. On je istakao da će Rusija i dalje izlaziti u susret srpskom rukovodstvu i pomagati u jačanju odbrambenih mogućnosti Srbije, te razvijati saradnju sa odbrambenim preduzećima i nastaviti praksu zajedničkih vojnih vežbi.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se razmatrala mogućnost posredovanja Rusije u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, predsednik Vučić podsetio je da su se pregovori sa tzv. Kosovom vodili pod posredstvom Evropske unije do trenutka kada su uvedene takse.

- Nama je bio problem to što nam se činilo da Albanci ne žele kompromis, možda će ga jednog dana želeti. Voleli bismo da to vidimo – rekao je predsednik Vučić i dodao da bez Rusije, zbog snage koju ona ima u Savetu bezbednosti, potpuno je jasno da nikakvog rešenja neće biti. On je dodao da će se pre svakog rešenja svakako posavetovati s predsednikom Putinom.

Ipak, naglasio je, kada je reč o rešenju kosovskog pitanja, ne može biti optimista, jer ga u ovom trenutku prosto ne vidi, niti misli da je realno da ga u skorijem roku postignemo.

Prema rečima predsednika Putina, Rusija je uvek aktivno učestvovala u rešavanjima tih pitanja. A kada je reč o neposredno posredničkoj ulozi, znamo da je EU nastupila kao posrednik u rešavanju nekih pitanja, ali nažalost, to se slabo ispunjava. On je podsetio na primer zajednice srpskih opština koja je trebalo da bude formirana, ali nije. Sem toga, rezolucija 1244 predviđa prisustvo srpskih policajaca i vojnika na teritoriji Kosova i Metohije, ali ništa od toga nema.

- Neophodno je, čini mi se, da se s većim poštovanjem odnosi prema međunarodnom pravu i samo u tom slučaju možemo da se borimo za pravedno rešenje – rekao je Putin.

On je dodao da je kršenje Rezolucije 1244 opasno, te da će s partnerima raditi sve kako bi se međunarodno pravo ispoštovalo, a rešenje bilo pravedno.

- Pažljivo pratimo ono što se dešava u regionu – rekao je on i dodao da srpsko rukovodstvo s predsednikom Vučićem na čelu radi mnogo, a sve s ciljem stabilnosti u regionu.

Govoreći o aktuelnoj međunarodnoj i regionalnoj situaciji, Putin je istakao da je Rusija, poput Srbije, zainteresovana da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna. Što se tiče Kosova, ruski stav je dobro poznat – zalažemo se za postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja i za Beograd i za Prištinu, a u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Nažalost, u poslednje vreme prištinske vlasti su preduzele nekoliko provokativnih koraka što je ozbiljno doprinelo napetosti situacije, a tu pre svega mislim na odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, što je direktno kršenje pomenute rezolucije – rekao je Putin i podsetio da Rezolucija 1244 ne dopušta stvaranje bilo kakave vojske.

Rusija, dodao je predsednik Putin, u potpunosti deli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana, zato što ovakvi neodgovorni postupci kosovske strane mogu da dovedu do destabilizacije na Balkanu.

Predsednik Vučić istakao je da se Srbija diči činjenicom da je nezavisna, slobodna i suverena zemlja i to ne samo u očuvanju njenog integriteta, već i u načinu donošenja odluka.

- Srbija donosi odluke na osnovu volje njenih građana, a ne na osnovu volje bilo kojih drugih vlada. Niko sem građana Srbije ne može da odlučuje kakavu će politiku Srbija da vodi – rekao je predsednik Vučić na konferenciji za medije.

16.25 - Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Svetog Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država. Reč je o visokom odlikovanju ruske države kojim su do sada odlikovana samo šestorica Srba, među kojima su kralj Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić. Predsednik Vučić prvi je Srbin koji je u poslednjih skoro 100 godina odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog.

Predsednik Putin izrazio je zadovoljstvo što uručuje predsedniku Vučiću Orden Aleksandra Nevskog. On je podsetio da se Aleksandar Nevski posebno poštuje u Rusiji, da su to odlikovanje ranije poneli i istaknuti Srbi  i da će na početni spisak nosilaca Ordena Aleksandra Nevskog sada biti zasluženo upisano i ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je istakao predsednik Vučić, za njega i za Srbiju dobiti orden Aleksandra Nevskog je velika čast kao i velika odgovornost u budućem radu na proširenju saradnje između Rusije i Srbije. Predsednik Srbije dodao je da to priznanje znači i „da smo mi sačuvali Srbiju kao slobodnu državu“.

16.21 - Izvršena je razmena potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu predsednika Vučića i Putina.

15.55 - Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Ruske Federacije, kome prisustvuju svi članovi obe delegacije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednikom Rusije u razgovorima razmotrio skoro sve teme. On je još jednom istakao zahvalnost predsedniku Putinu i Ruskoj Federaciji za podršku koju daju Srbiji i srpskom narodu za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i što, po tom pitanju, aktivno pomažu Srbiji u svim forumima, organizacijama i institucijama. Ruskom narodu predsednik Vučić poručio je da će u Srbiji imati uvek „iskrene i dobre prijatelje“.

Prema rečima predsednika Putina, današnji razgovori sigurno će stvoriti uslove za dalje korake u cilju unapređenja saradnje. Odnosi dve zemlje, kako je istakao predsednik Putin, jačaju u svim sektorima, ozbiljnu ulogu igraju humanitarne veze, a saradnja jača i na polju vojne tehnologije i imovine koju Rusija kupuje u Srbiji.


14.17 - Na sastanku u Palati Srbija predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu predsedniku Putinu i izrazio zahvalnost na njegovom ličnom angažmanu na razvoju srpsko-ruskih odnosa.  Kako je istakao, Srbija je uvek mogla da računa na rusku podršku, ali je i Rusija uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji. Predsednik Srbije naglasio je i da odnosi Srbije i Rusije napreduju u svim sferama društvenog života.

Predsednik Putin zahvalio je predsedniku Vučiću i građanima na toplom prijemu. Istakao je da mu je drago što može da poseti prijateljsku i bratsku Srbiju, kao i da „sa srpkim kolegom razgovara o svemu što je urađeno i što još može da se uradi u odnosima dve zemlje“. Prema njegovim rečima, između dve zemlje postoje istorijski duboki koreni i duhovna bliskost.

14.10 – Obilazak izložbe Arhiva Srbije „Srpsko-ruske veze u dokumentima 1804-1918“.

14.02 – Počela ceremonija svečanog dočeka predsednika Putina ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna iz 10 artiljerijskih oruđa i počasni bataljon Garde Vojske Srbije. Raport je predao potpukovnik Marko Marjanović. Himne dveju država intonirao je Reprezentativni orkestar Garde.

Na dočeku su i delegacije dveju država. U delegaciji Republike Srbije je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

13.47 - Predsednici Vučić i Putin položili su vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu. Tokom borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine poginulo je oko 1400 boraca Narodno-oslobodilačke vojske i oko 800 crvenoarmejaca, koji su sahranjeni u zajedničkoj grobnici.


13.43 - Predsednička kolona stigla na Groblje oslobodilaca Beograda.

13.20 - Kolona s predsednicima Vučićem i Putinom krenula je ka Groblju oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence.

13.19 -
Ruskog predsednika Vladimira Putina na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, uz najviše državne i vojne počasti i svečani stroj Garde Vojske Srbije.

13.05 - Ruski predsednik Vladimir Putin, koji danas boravi u poseti Srbiji, sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.  Tri aviona MiG-29 pratila su avion predsednika Putina od ulaska u vazdušni prostor Srbije. To je velika počast, ali i funkcija bezbednosti. Tokom leta ruskih aviona kroz vazdušni prostor Srbije pratilo ih je šest aviona MiG-29.

U funkciji bezbednog leta su i radari koji su takođe pratili let aviona ruskog predsednika. U sistemu protivvazduhoplovne odbrane su i raketne jedinice koje su takođe bile u funkciji zaštite aviona predsednika Putina.

Program posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina

Sve je spremno za doček ruskog predsednika Vladimira Putina, koji će na aerodrom „Nikola Tesla“ sleteti u pratnji aviona MiG-29 Vojske Srbije. Predsednika Putina dočekaće predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, uz svečani stroj Garde.
 
Posle dočeka predviđeno je polaganje venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu.

Ceremonija svečanog dočeka biće priređena ispred Palate Srbija, uz svečani stroj Garde Vojske Srbije i 10 počasnih plotuna iz 10 artiljerijskih oruđa.

Pre plenarnog sastanka delegacija Republike Srbije i Ruske Federacije u Palati Srbija, predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin imaće sastanak u užem formatu.

Popodne je previđeno potpisivanje bilateralnih sporazuma u prisustvu dvojice predsednika.

U nastavku posete, predsednik Putin uručiće Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, a potom će se dvojica predsednika obratiti medijima.

Predsednici Vučić i Putin obići će i Hram Svetog Save, gde će u svečanom stroju biti kadeti Vojne akademije.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da je dolazak predsednika Putina za Srbiju veoma važan događaj i istakao da predsednici Putin i Vučić imaju otvoren i iskren odnos koji može da daje samo dobre rezultate. 

„U Srbiju dolazi predsednik zemlje koja ima jasan principijelan stav u odnosu na Srbiju kroz strateško partnerstvo. Oličenje tog prijateljstva i ruske pomoći, naklonosti prema Srbiji, principijelnog stava u njenom držanju prema nama, jeste Vladimir Putin“, rekao je Selaković za RTS.

Srbija četvrti put dočekuje predsednika Putina. Za tu priliku glavni grad je u bojama srpske i ruske zastave, a na bilbordima su ispisane reči srdačne dobrodošlice.
 
Posetu predsednika Putina Srbiji prati više stotina akreditovanih novinara, fotoreportera i snimatelja domaćih i stranih medija.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.01.2019
mp4 (8,3 MB)
Predsednički avion u pratnji MiG-ova 29
17.01.2019
mp4 (180,46 MB)
Doček na Aerodromu "Nikola Tesla"
17.01.2019
mp4 (120,69 MB)
Polaganje venaca
18.01.2019
mp4 (257,76 MB)
Doček ispred Palate "Srbija"
17.01.2019
mp4 (79,44 MB)
Počasna paljba
17.01.2019
mp4 (130,22 MB)
Obilazak izložbe Arhiva Srbije
17.01.2019
mp4 (357,73 MB)
Sastanak u užem formatu predsednika Srbije i Rusije
17.01.2019
mp4 (348,01 MB)
Plenarni sastanak delegacija Srbije i Rusije
17.01.2019
mp4 (333,11 MB)
Ceremonija dodele Ordena
17.01.2019
mp4 (356,57 MB)
Konferencija za medije
17.01.2019
mp4 (399,62 MB)
Poseta Hramu Svetog Save
17.01.2019
mp4 (104,38 MB)
Ispraćaj predsednika Putina