Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.01.2019.

Ministarstvo odbrane: 5 milijardi odštete zbog Šutanovca



Bivši ministar odbrane i bivši predsednik DS, Dragan Šutanovac, uključio se u orkestriranu kampanju laži i napada na Ministarstvo odbrane tvrdnjom da je Ministarstvo odbrane u blokadi. Ministarstvo odbrane se ne bi osvrtalo na laži bivših ministara, ali zbog javnosti mora. Ministarstvo odbrane nikome nije dužno i redovno je isplatilo sve zarade i doprinose. Sa izvršenjem budžeta od 99,5% je jedno od najefikasnijih ministarstava u Vladi. 
 
Ministarstvo odbrane je, na žalost, bilo predmet izvršenja u iznosu od 3 milijarde dinara na osnovu tužbi rezervista iz 1999. godine koji su zbog odluke Dragana Šutanovca, da samo rezervistima iz topličkog kraja isplati duple dnevnice, tužili i dobili presude po osnovu diskriminacije. Zbog nezakonite odluke Dragana Šutanovca i njegove želje da dobije izbore u topličkom kraju 2008. godine, Ministarstvo odbrane je u 2017. godini isplatilo 2 milijarde odštete po osnovu izvršenja, a u 2018. još 3 milijarde. I to su izvršenja koja pokazuje Šutanovac. On koji je svojim nezakonitim radom učinio da Ministarstvo odbrane izgubi 5 milijardi dinara sada za to optužuje samo Ministarstvo. Ovakvo licemerstvo nikada pre nije viđeno.
 
Ministarstvo sve transakcije, plaćanja, vrši preko konsolidovanog računa Trezora kojim upravlja Ministarstvo finansija, odnosno, Ministarstvo odbrane nema pravo upravljanja tim računom. Tako se sva plaćanja, pa i prinudna, izvršavaju od strane Trezora. Kada su u pitanju prinudna izvršenja, Trezor ima sva ovlašćenja da skida sredstva i tu nema nikakvih kašnjenja, već se postupa po izvršnim sudskim presudama.