Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.12.2018.

Okrugli sto „Sto godina od Prvog svetskog rata – iskustva i poruke”




Okrugli sto „Sto godina od Prvog svetskog rata – iskustva i poruke” održan je danas u Domu Vojske Srbije. Reč je o skupu koji su organizovali Institut za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i Institut za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane, obeležavajući na taj način veliki jubilej stogodišnjice od završetka Velikog rata.

Učesnike su, na početku skupa, pozdravili direktorka Instituta za strategijska istraživanja prof. dr Jovanka Šaranović i prof. dr Andreja Savić, sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, a u nastavku okruglog stola smenjivala su se izlaganja iz oblasti geopolitike, istorije, bezbednosti i kulture.

U svetlu nedavnih dešavanja, deo autora osvrnuo se i na proslavu Dana primirja, koja je održana u Parizu, i gde Srbija i njen predsednik nisu dobili zasluženo mesto u prvom redu, imajući u vidu žrtave koje je Srbija podnela u Velikom ratu.



Na skupu su govorili i dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost profesor dr Nenad Đorđević, general-pukovnik u penziji prof. dr Branko Krga, profesor dr Darko Tanasković, diplomata i profesor na brojnim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, kao i potpukovnici dr Miljan Milkić i doc. dr Dalibor Denda iz Instituta za strategijska istraživanja.

Na okruglom stolu, između ostalog, bilo je reči o Beogradu u Prvom svetskom ratu, o čemu je izlagala prof. dr Jelena Lopičić Jančić, a prof. dr Milo Lompar osvetlio je polemiku koja se vodila između dva poznata književnika – Crnjanskog i Krleže.
photoFOTOGALERIJA