Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.12.2018.

Predsednik Vučić: Srbija je posvećena očuvanju mira




- Posle mnogo godina pretnji, danas je i zvanično formirana tzv. vojska Kosova na ilegalan i protivpravan način – izjavio je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije povodom formiranja vojske Kosova koja je održana večeras u zgradi Predsedništva, a kojoj je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa normama međunarodnog prava i, čak u suprotnosti i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom, Ustavom, kako oni kažu „republike Kosova“, i pokazali, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nikada nije bilo stalo do poštovanja prava i pravde, već do provođenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Republiku Srbiju – naglasio je predsednik Vučić.



Prema njegovim rečima, Srbija je želela mir i uložila je ogromnu energiju, trud i stravične napore da sačuva mir i stabilnost u čitavom regionu, što nije bilo ni malo lako, zbog čega je i 2013. prihvaćen Briselski sporazum, želeći, kako je dodao da pokažemo, koliko smo spremni na razumno i racionalno ponašanje i dokument na koji možemo da se pozovemo.

Danas je sasvim jasno, naglasio je predsednik Vučić, da Albanci i njihovi sponzori ni jednog trenutka nisu želeli kompromis, kao i da iza svega što su radili stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju kosovske vojske i Nemačka. To je, kako je dodao, učinjeno jer je sve što su Albanci radili suprotno međunarodnom javnom pravu i duhu dijaloga, kao i njihovim internim i ilegalnim propisima, a pre svega zbog činjenice da su ovom odlukom ugrozili mir i bezbednost u celom regionu Zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali njihovo ponašanje.

Predsednik Vučić je na večerašnjoj konferenciji istakao i da je Srbija uputila hitan zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, dodajući da je spreman lično da učestvuje u njenom radu.

- Verujem da &39;velikani&39; neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici ove odluke za očuvanje mira – istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je, takođe, istakao da ćemo čekati da ukinu takse, jer sve mora da se vrati u pređašnje stanje kako bi mogli da se nastave razgovori. On je podsetio da je Srbija uvek čuvala mir, jer je "suviše dece izgubila u ratovima" i da više nema dece za ratovanje.

- Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na Kosovu i Metohiji, na one ljude koji su kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućama, ulicama. Divno izgleda ta slika - istakao je predsednik Vučić dodajući da je to slika "jedne male, ali ponosne i slobodne zemlje", te da oni koji nemaju čime da se ponose moraju da kače tuđe zastave da bi, navodi predsednik, pokazali koliko su jaki.

Predsednik Aleksandar Vučić zapitao je večeras na osnovu kog to akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, dodajući da je jasno da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali, kako je istakao, nisu to sami smislili, a videlo se i ko im je pomogao.

- Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 1244, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca i da OVK i ostale naoružane grupe prekinu odmah ofanzivne akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju – istakao je predsednik Vučić.

- Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav, tačku na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo. To ne postoji – zaključio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko, a da nijedno od tih glasanja nije pokrenula Srbija, već naprotiv.

- Mala teritorijalno i po broju stanovnika, ali velika po duhu, slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sa sve Amerikancima. Zamislite te drskosti da mi tako mali da pokušamo da čuvamo i spasavamo svoju zemlju? I sačuvali smo je, kad to nisu mogli da istrpe, krenuli su sa taksama – poručio je predsednik Vučić.

Obraćajući se Srbima na Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić je poručio da će ih Srbija zaštiti ako pokušaju da ih napadnu.

- Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO i bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena. Nema ulaska na sever. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa - zaključio je predsednik Vučić.

Srbija će i u budućnosti, sve dok Priština ne ukine svoje mere, nastaviti da propagira politiku najboljih mogućih odnosa sa svim ostalima u regionu, poručio je večeras predsednik Vučić.

- Za Srbiju je mir od najvećeg značaj i interesa, ničim ga nismo ugrozili i nećemo – naglasio je predsednik Vučić poručujući da nije večeras došao u uniformi da paradira, jer „nemamo koga da plašimo, ali nemamo ni koga da se bojimo, ne zato što smo veliki i jaki, već zato što smo saterani u ćorsokak, još samo vazduh i slobodu da nam uzmu - a to ne damo ni za šta na svetu".
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.12.2018
mp4 (238,99 MB)
Obraćanje predsednika Vučića 1. deo
14.12.2018
mp4 (237,27 MB)
Obraćanje predsednika Vučića 2. deo
14.12.2018
mp4 (256,77 MB)
Obraćanje predsednika Vučića 3. deo
14.12.2018
mp4 (284,76 MB)
Obraćanje predsednika Vučića 4. deo