Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.12.2018.

Ministar Vulin: Dokle god je Vučić predsednik ostaćemo vojno neutralni




Ostaćemo vojno neutralni dokle god je Aleksandar Vučić predsednik Srbije, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem programu Televizije „Pink“.

Na pitanje voditelja da prokomentariše medijske tekstove da će formiranjem "vojske Kosova" NATO izvršiti dodatni pritisak na nas i da je njihov cilj „da nas slome, bace na kolena ili usisaju u njihov sistem“  gde bismo mi bili deo tog pakta, a čime bi se srušila ideja o našoj vojnoj neutralnosti, ministar Vulin je jasno poručio da dokle god je Aleksandar Vučić predsednik Srbije mi ćemo biti vojno neutralni.

- Vojna neutralnost  je jedna od najvažnijih strateških opredeljenja Srbije i ostaćemo vojno neutralni. Dokle god je Aleksandar Vučić predsednik Srbije mi ćemo biti vojno neutralni, bez obzira kakvi pritisci dolaze i odakle dolaze, naglasio je ministar vojni.

Govoreći o tome ko ima najviše interesa od formiranja vojske Kosova, ministar vojni je istakao da se zna ko su narko karteli i trgovci drogom.

- Zna se da su narko klanovi s Kosova i Metohije i da najsnažnija narko mafija dolazi upravo odatle. Uvek je zanimljivo kada razgovarate sa predstavnicima međunarodne zajednice pa kada ih pitate da li su primetili da su, u gradovima iz kojih dolaze, oni koji im truju decu i prodaju narkotike obično Albanci sa Kosova, i da li su primetili neku čudnu pravilnost da se to dešava a da pokušavaju da im naprave državu. Obično nema odgovora na to pitanje, rekao je ministar Vulin i dodao da postoji „strašno licemerje s kojim nažalost živimo“.

- S jedne strane se često vrši pritisak na Srbiju – kada navode da grešimo u poglavljima 21, 22, 23, ili raznim poglavljima, ili kada nam kažu da vladavina prava mora da bude jača, zastupljenija i tako dalje, a onda u istom trenutku odu na prostor Kosova i Metohije i kažu - ne morate da poštujete ni sopstveni ustav kada je reč o transformaciji "vojske Kosova". Kažu da to nije važno. Neka se već jednom dogovore i kažu nam šta hoće. Tvrde da nas sve žele u Evropskoj uniji, ali ne moramo svi da poštujemo pravila na isti način. Za Srbiju važi da mora da poštuje i više nego što poštuju članice Evropske unije, a za nekakvo Kosovo, od kog pokušavaju da naprave državu, kažu da ne moraju da poštuju Ustav i da rade samo to što su zamislili, istakao je ministar Vulin.