Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2018.

Poseta delegacije Belorusije Univerzitetu odbrane



Rektor Univerziteta odbrane general-major dr Goran Radovanović primio je tročlanu delegaciju Vojne akademije Belorusije koju je predvodio general-major Viktor Aleksandrovič Lisovski.
 
Na sastanku je bilo reči o prenošenju iskustava predavača obe visokoškolske ustanove, organizovanju okruglog stola na kojem bi se razgovaralo o konkretnim bezbednosnim izazovima, o razmeni studenata i intelektualnog kadra i o stažiranju profesora u naučnim ustanovama obe zemlje.
 
General Radovanović predstavio je organizacione celine u sastavu Univerziteta odbrane, posebno Medicinski fakultet VMA i Školu nacionalne odbrane, s obzirom da je delegacija Vojne akademije Belorusije juče posetila Vojnu akademiju.
 
General Lisovski istakao je da oružane snage Belorusije ove godine obeležavaju sto godina postojanja, a sledeće godine biće obeleženo 25 godina od osnivanja Republike Belorusije.
 
Ovo je druga poseta delegacije beloruske Vojne akademije od 2015. godine kada je potpisan memorandum o saradnji između Srbije i Belorusije. Rezultat tog sporazuma su uzajamne posete i zajedničke vežbe oružanih snaga, kao što je ”Slovensko bratstvo”.

Na kraju sastanka general Radovanović uručio je plaketu Univerziteta odbrane generalu Lisovskom, koji je pozvao rektora Univerziteta odbrane da poseti Vojnu akademiju Belorusije.
 
Tokom posete delegacija Belorusije obišla je deo kapaciteta Univerziteta odbrane.