Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2018.

Prijem ministra odbrane i načelnika Generalštaba povodom Dana vojnih veterana



Povodom Dana vojnih veterana - 4. decembra, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović priredili su prijem za predstavnike vojnih veterana u Svečanoj sali Doma Garde na Topčideru.

Na početku svečanosti pročitana je čestitka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom Dana vojnih veterana.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojni veterani, predstavnici verskih zajednica, udruženja za negovanje tradicija i članovi porodica poginulih pripadnika vojske.

General Mojsilović naglasio je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vrednuju, neguju i razvijaju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i da sledeći tradiciju Ministarstva vojnog, koje je pre više od veka preuzelo brigu o starim ratnicima, danas s ponosom obeležavaju Dan vojnih veterana.

- Obeležavanjem današnjeg praznika, povodom koga smo organizovali niz aktivnosti i manifestacija, sećamo se i odajemo poštu znanim i neznanim borcima. Republika Srbija ima moralnu obavezu da oda počast hrabrim borcima, učesnicima svih ratova i oružanih sukoba na prostoru naše zemlje, a posebno da pokaže brigu o vojnim veteranima i porodicama poginulih pripadnika vojske koji su učestvovali u oružanim sukobima od 1991. do 1999. godine - istakao je general Mojsilović.

Kako je naglasio, “vernost otadžbini, odanost, hrabrost, disciplinovanost, solidarnost, čovečnost, dostojanstvo, požrtvovanost i poštovanje drugih, vrednosti su koje su oduvek krasile srpskog vojnika”.

- Vođeni ovim vrednostima naši ponosni preci su se borili za našu otadžbinu. Nama ostaje obaveza da kao potomci opravdamo ulogu naslednika slavnih predaka, njihovih večnih dela i svetle tradicije i da gradimo bolju i lepšu Srbiju, koju ćemo ostaviti našim potomcima - poručio je general Mojsilović.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Slađan Ristić istakao je da "obeležavanjem Dana vojnih veterana obezbeđujemo kontinuitet sećanja na naše slavne pretke, koji su ponosno stajali u borbenim redovima za odbranu svoje otadžbine".

- Kao i uvek do sada, vojni veterani predstavljaju značajan potencijal koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ne smeju zanemariti. S aspekta vojnih tradicija proslavljanje Dana vojnih veterana od izuzetnog je značaja, jer time pokazujemo da ne zaboravljamo sve one zaslužne koji su odano služili, borili se i dali živote za našu otadžbinu - rekao je pukovnik Ristić.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar, kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske s jedne i Otomanske carevine (Turske), kao poražene, s druge strane.

Brigu o veteranima preuzelo je Ministarstvo vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije. Dodelom imanja u južnom delu Srbije, država i Vlada pokazali su kako se može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o vojnim veteranima.

Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, kada je Srbija angažovala oko 12 odsto svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve, uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Povodom Dana vojnih veterana u svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije organizovani su svečani skupovi i uručene nagrade i priznanja najzaslužnijim pripadnicima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.12.2018
mp4 (316,46 MB)
Obraćanje generala Mojsilovića
04.12.2018
mp4 (279,48 MB)
Obraćanje pukovnika Ristića
04.12.2018
mp4 (173,26 MB)
Prijem
04.12.2018
mp4 (145,42 MB)
Čestitka predsednika Republike i vrhovnog komandanta povodom Dana vojnih veterana