Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.11.2018.

Ispraćaj tima za zaštitu brodova u operaciju pomorskih snaga EU Atalanta




Svečani ispraćaj za 12 pripadnika Vojske Srbije koji će se u narednim danima pridružiti međunarodnim snagama u vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji – "Atalanta", priređen je danas u kasarni "Banjica 2" u Beogradu.

Poželevši srećan put našim mirovnjacima, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković rekao je da angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, Republika Srbija već dugi niz godina pokazuje da je spremna da pruži pun doprinos miru i bezbednosti i na taj način nastavi dugu tradiciju učešća u multinacionalnim operacijama UN, započetu 1956. godine.

Prema rečima komandanta Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre" potpukovnika Gorana Colića, pripreme su realizovane u zemlji i inostranstvu, u Komandi misije u Londonu i u Grčkoj na Kritu. 



– Bataljonu "Kobre" ukazana je izuzetna čast da po drugi put upućuje pripadnike jedinice u misiju za zaštitu brodova – rekao je na svečanosti potpukovnik Colić, naglasivši da je ponosan na pripadnike svoje jedinice koji će još jednom imati priliku da prezentuju ne samo jedinicu, već i Vojsku Srbije.

Na današnjoj svečanosti, general-major Petar Cvetković uručio je državnu zastavu Republike Srbije vođi našeg tima, kapetanu Vukašinu Mijailoviću koji je tom prilikom izrazio uverenje da će autonomni tim časno nositi zastavu Republike Srbije i dostojno predstavljati Vojsku Srbije i sve zadatke uspešno obavljati tokom naredna četiri meseca. 



Ovo je šesti autonomni tim za zaštitu brodova koji Vojska Srbije upućuje u misiju Evropske unije za rešavanje krize u Somaliji, koju karakterišu unutrašnje političke podele i eskalacije nasilja, kao i česte talačke krize zbog delovanja pirata. Pripadnici Vojske Srbije će u misiji "Atalanta" biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova na brodu "Petra II", u cilju zaštita ovog broda Svetskog programa za hranu u zoni operacije.

Svečanom ispraćaju, uz članove porodica i prijatelje mirovnjaka, prisustvovali su i načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović, pomoćnik za operacije Združene operativne komande pukovnik Željko Tramošljika i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik dr Milivoje Pajović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.11.2018
mp4 (275,69 MB)
Obraćanje generala Cvetkovića
27.11.2018
mp4 (46,27 MB)
Izjava kapetana Mijailovića
27.11.2018
mp4 (255,4 MB)
Ispraćaj tima za zaštitu brodova u operaciji pomorskih snaga EU Atalanta