Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2018.

Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije




U okviru proslave Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, u Domu vojske Srbije u Nišu večeras je održana svečana akademija “Prodor za kraj Velikog rata” u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, članova kolegijuma ministra odbrane i kolegijuma načelnika Generalštaba.

Na početku svečanosti, pročitana je i čestitka predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića povodom Dana Kopnene Vojske i Dana pešadije.



Prisutnima se obratio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović koji je podsetio na slavnu vojničku istoriju srpskog naroda.
 
- Srpski vojnik do 1918. godine, a posebno od tada do sada, bio je, ostao i biće temelj, kamen, stub naše države, a posebno ondašnje Kopnene vojske koja je nezadrživo nadirala ka Nišu i Beogradu i sadašnje Kopnene vojske koja je čuvar otadžbine Srbije. Ponosan sam na sve vojnike, podoficire, oficire i civilna lica Kopnene vojske, posebno na one koji su učestvovali u vežbi „Vek pobednika 1918-2018“, a srećan što smo mi pešadinci, artiljerci, tenkisti i ostali pripadnici Kopnene vojske imali čast i sreću da sarađujemo sa našim kolegama, vrsnim profesionalcima iz Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, rekao je general Simović i poručio da „nema druge ni bolje države nego naše, niti druge ni bolje vojske od naše“.

- Vojsku i državu treba čuvati, negovati, paziti i voleti. Najbolje ćemo ih čuvati, ako pošteno radimo naš posao s mnogo ljubavi. Mi komandanti i komandiri, u miru i ratu, živote naših vojnika treba da čuvamo kao svoje i živote naše braće i naših sinova. Onda ćemo sačuvati i Kopnenu vojsku i Vojsku Srbije i Republiku Srbiju i sve građane u našoj zemlji, naglasio je general Simović.



Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Niša, niških gradskih opština, lokalnih samouprava, verskih zajednica, udruženja, veterani i brojni gosti.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Hor „Branko”, brojni vokalni solisti i dramski umetnici.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na dan kada je, 1914. godine, počela bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu – Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.11.2018
mp4 (266,31 MB)
Obraćanje generala Simovića
16.11.2018
mp4 (237,37 MB)
Svečana akademija