Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2018.

Ministar Vulin: Ponosni na Vojsku Srbije pred vežbu „Vek pobednika“



 
Gostujući u Drugom Dnevniku Radio-televizije Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin govorio je o predstojećoj vojnoj vežbi “Vek pobednika 1918-2018” kao jednoj od najvećih poslednjih godina.

- Poslednja vežba koja bi mogla da se uporedi, po obimu i po složenosti, sa ovom su bile vežbe “Sloboda”i “Jedinstvo”. Od tada do danas niko se nije usudio ili nije mogao da pokaže takvu snagu i takvu organizaciju. Sve je zahtevno i sve je složeno. Učestvovaće 8.000 vojnika, 8.000 aktivnih pripadnika Vojske Srbije, a nismo pozivali rezervu. Biće 645 različitih borbenih vozila i skrenuo bih posebnu pažnju na na 100 tenkova M84, na 100 oklopnih borbenih vozila pešadije, 100 različitih artiljerijskih i raketnih oruđa. Kako ne reći da smo zaista ponosni što će naša Rečna flotila izaći sa 14 rečnih brodova, 40 čamaca i remorkera, osam amfibija. Naše vazduhoplovstvo se izaći sa 24 vazduhoplova od MiG-ova, preko “Orlova”, “Galebova”, svih tipova helikoptera, naše transportne avijacije, a zbog tako velikog broja i vojnika i sredstava povećali smo količinu ubojnih sredstava- trebalo je da iskoristimo 103 tone ubojnih sredstava, sada ćemo iskoristiti 125 tona, istakao je ministar Vulin.

On je govorio i o vežbovnom prikazu pripadnika Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre”.

- “Kobre” su elitna jedinica koja je zadužena za obezbeđenje najviših državnih funkcionera, ali ne samo za to. Zbog toga smo želeli da prikažemo kakve su “Kobre” na delu i da naša javnost vidi da su oni tu da brinu o bezbednosti svakog našeg građanina i da su u stanju da odgovore na svaku terorističku pretnju. Oni su čuvari svega u ovoj zemlji i svih u ovoj zemlji, poručio je ministar odbrane i dodao da je najveća važnost vežbe “Vek pobednika” to što će biti prikazano da su “to jedinice naše vojske baš takve kakve one jesu”.

- Svako radi u miru baš ono što bi radio u ratu, istakao je ministar Vulin.

Kako je naglasio, Vojska Srbije više nego ikada vodi računa o svojim pripadnicima, njihovim porodicama i budućnosti.

- Kada uđete u Vojsku Srbije, od prvog do poslednjeg dana vi ste deo naše vojske i mi brinemo o vama. Na inicijativu vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića pokrenut je projekat masovne stambene izgradnje. Očekujemo više od 8.000 stanova za pripadnike bezbednosti, do sada smo imali povećanje plate od 10 odsto, sada ćemo imati još jedno povećanje plate od devet procenata, povećane su dnevnice sa 800 na 1.100 dinara, uvedena je solidarna pomoć za rođenje deteta, za slučaj bolesti, vodi se računa o bezbednosti, o sigurnosti vojske i njihovih porodica. Ova vežba je dokaz da imate vojsku na koju se vredi osloniti – pridružite joj se, poručio je ministar odbrane.