Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.11.2018.

Obeležen Dan finansijske i građevinske službe



Proslava povodom Dana finansijske i Dana građevinske službe održana je danas u Domu Garde. Svečanom skupu prisustvovali su državni sekretar mr Bojan Jocić i brojni predstavnici organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Državni sekretar Jocić istakao je najznačajnije rezultate finansijske i građevinske službe u protekloj godini.

- Adekvatnim upravljanjem i kontrolom, obezbeđeno je efikasnije i efektivnije korišćenje sredstava Ministarstva odbrane, realizacija budžeta od oko 99 odsto i redovno plaćanje stvorenih obaveza. Preduzete su mere za poboljšanje standarda povećanjem plata svih profesionalnih pripadnika sistema odbrane. Realizuje se projekat „Stambeno kreditiranje“ čime je rešeno pitanje za 3.346 pripadnika i omogućeno je refinansiranje subvencionisanih stambenih kredita uz zadržavanje prava na naknadu troškova u vezi sa rešavanjem stambenih pitanja – rekao je državni sekretar Jocić.

U infrastrukturi su, prema Jocićevim rečima,  realizovani brojni projekti. Izgrađen je objekat za smeštaj vozila u kasarni „Boško Pavkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici, rekonstruisana pištoljska streljana u kasarni „General Jovan Mišković“ na Vojnoj akademiji gde je izvršeno i investiciono održavanje, uređen je prostor za potrebe ambulante „Bežanijska kosa“ kao i prostor za očnu banku na VMA.

Državni sekretar je podsetio da su ovo samo neki od brojnih realizovanih zadataka i rekao da pred finansijskom i građevinskom službom stoje brojne obaveze.

- Predstoje nam aktivnosti na rekonstrukciji objekta za remont sredstava veze i elektronike u Tehničkom remontnom zavodu „Čačak“, izvođenju radova na sanaciji objekata u Centru za ispitivanje NVO „Nikinci“, izgradnja hangara sa akumulatorskom stanicom za smeštaj i održavanje helikoptera na aerodromu „Niš“, uvođenje centralnog grejanja u objekte u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu, kao i uređenje prostora za smeštaj aparata magnetne rezonance na VMA i izgradnja objekta heliodroma na VMA – istakao je mr Bojan Jocić i čestitao praznik svim pripadnicima finansijske i građevinske službe, poželevši im uspeh u daljem radu.

Finansijska služba prvi put je uspostavljena 8. novembra 1944. godine kao posebno odeljenje koje je postalo rukovodeći organ finansijske službe za celu Narodnooslobodilačku Vojsku Jugoslavije. Više decenija imala je „administrativnu“ ulogu čije je težište bilo na izveštavanju. Danas je finansijska služba nadležna za planiranje budžeta, a ima i kontrolno-računovodstvenu funkciju i predstavlja podršku za preuzimanje upravljačke odgovornosti.

Dan građevinske službe proslavlja se 8. novembra kada se obeležava Međunarodni dan urbanizma, koji je Republika Srbija zvanično prihvatila kao Dan urbanizma, koji osim pripadnika građevinske službe u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije proslavljaju arhitekte i urbanisti širom sveta.