Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.11.2018.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana Prve brigade Kopnene




Svim pripadnicima Prve brigade Kopnene vojske čestitam 9. novembar – Dan jedinice

Tog dana 1918. godine, jedinica srpske vojske predvođena majorom Vojislavom Bugarskim ušla je  u  Novi Sad, kao centar političkog pokreta za otcepljenje Srema, Banata, Bačke i Baranje od  Ugarske i njihovo prisajedinjavanje Srbiji, što se dogodilo 25. novembra na Velikoj narodnoj skupštini. Ta i druge jedinice srpske vojske, koje su zaposele naznačenu teritoriju, omogućile su sprovođenje izbora za Skupštinu i dolazak poslanika za njeno održavanje.

Nastavljajući tradiciju dugu čitav vek, u godini jubileja ostvarili ste zapažene rezultate u obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, kontroli Kopnene zone bezbednosti, pripremi i angažovanju jedinica za pružanje pomoći civilnim vlastima i osposobljavanju i usavršavanju profesionalnih sastava za izvršenje namenskih zadataka.

Uz želju da i u narednom periodu profesionalno realizujete postavljene zadatke dajući pun doprinos razvoju operativne sposobnosti kako Kopnene vojske, tako i Vojske Srbije u celini, čestitam vam jubilarnu godišnjicu postojanja  i rada vaše jedinice.